StoryEditorDania z podrobów

Z tym przepisem na placki pokochasz wątróbkę! Jak je podać?

Wątróbka to dla ciebie zmora? A może wręcz przeciwnie – jesz ją często i szukasz nowych sposobów, by ją podać? Niezależnie od tego, w której grupie jesteś, przygotuj placuszki z wątróbką. Zaskoczysz się!

Kontrowersyjna, ale zdrowa. Wartości odżywcze wątróbki 

Podroby to grupa produktów, których wiele osób się brzydzi. Inni z kolei nie lubią tylko wątróbki, bo drażni ich jej zapach. Jeszcze inni przepadają za nią, doceniając jej smak i niską cenę. Niezależnie od tego, ile kontrowersji narosło wokół wątróbki, jedno trzeba przyznać: jest ona wartościowa. Przede wszystkim stanowi świetne źródło łatwo przyswajalnego żelaza, zatem warto, by znalazła się w diecie osób z anemią. Dostarczy organizmowi również porcję cynku. Znajdziemy w niej nawet witaminy A i z grupy B! Wątróbkę warto jeść, ale nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Nadmiar witaminy A i żelaza może bowiem zaszkodzić. 

Przeczytaj także: Papryka nadziewana w wersji wege - wypróbuj przepis z kaszą jaglaną!

Jak podać wątróbkę? Przepis na placki 

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej 
  • 1 cebula 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • sól i pieprz 
  • tłuszcz do smażenia 

Przygotowanie

Wątróbkę umyj i oczyść z błonek. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść w blenderze i zmiksuj wraz z obraną cebulą. Gdy powstanie gładka masa, dodaj mąkę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Połącz wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia, łyżką nakładaj masę i smaż niewielkie placuszki, aż będą z obu stron rumiane. Odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. listopad 2024 18:22