Kontrowersyjna, ale zdrowa. Wartości odżywcze wątróbki
Podroby to grupa produktów, których wiele osób się brzydzi. Inni z kolei nie lubią tylko wątróbki, bo drażni ich jej zapach. Jeszcze inni przepadają za nią, doceniając jej smak i niską cenę. Niezależnie od tego, ile kontrowersji narosło wokół wątróbki, jedno trzeba przyznać: jest ona wartościowa. Przede wszystkim stanowi świetne źródło łatwo przyswajalnego żelaza, zatem warto, by znalazła się w diecie osób z anemią. Dostarczy organizmowi również porcję cynku. Znajdziemy w niej nawet witaminy A i z grupy B! Wątróbkę warto jeść, ale nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Nadmiar witaminy A i żelaza może bowiem zaszkodzić.
Przeczytaj także: Papryka nadziewana w wersji wege - wypróbuj przepis z kaszą jaglaną!
Jak podać wątróbkę? Przepis na placki
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę umyj i oczyść z błonek. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść w blenderze i zmiksuj wraz z obraną cebulą. Gdy powstanie gładka masa, dodaj mąkę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Połącz wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia, łyżką nakładaj masę i smaż niewielkie placuszki, aż będą z obu stron rumiane. Odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements