StoryEditorOD KUCHNI

Szybkie i łatwe przepisy na dania z boczniaków

04.11.2022., 09:00h

Boczniaki zaliczane są do jednych z najzdrowszych rodzajów grzybów. Poza tym można jest uprawiać samodzielnie, jeżeli zakupi się odpowiednio przygotowane podłoże. Grzyby te świetnie nadadzą się dla wegetarian i wegan. Jak je przygotować? Oto najsmaczniejsze przepisy na dania z boczniaków.

Zupa z boczniaków a‘la flaczki

Oto idealny przepis dla wegetarian poszukujących zamienników swojskich flaczków! Ale nie tylko – wypróbują go z pewnością także te osoby, które pragną odmiany w kuchni i chcą poznać nowe smaki.

Składniki:

  • 400 g boczniaków;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 2 marchewki;
  • 1 cebula;
  • 1 pietruszka;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego;
  • majeranek;
  • słodka papryka;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Boczniaki myjemy i osuszamy. Kroimy w paski. Wszystkie warzywa obieramy ze skórki i również kroimy w paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone warzywa. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy pokrojone w paski boczniaki. Następnie wlewamy wodę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze przez 20 minut gotujemy flaki na niewielkim ogniu.

Boczniaki panierowane

Boczniaki w panierce to świetny pomysł na pyszną przekąskę. To również dobra opcja w diecie wegetariańskiej.

Składniki:

  • 300 g boczniaków;
  • 2 jajka;
  • 50 g bułki tartej;
  • 50 ml oleju rzepakowego;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Boczniaki myjemy, suszymy i przyprawiamy z każdej strony. Następnie w jednej misce przygotowujemy rozbełtane jajka, w drugiej – bułkę tartą. Boczniaki zanurzamy w jajku, a później obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania rumianego koloru. Możemy podać tę przekąskę z ulubionym sosem.

Makaron z boczniakami

image

Makaron z boczniakami to świetny pomysł na obiad.

FOTO: Pixabay

Makaron z tymi grzybami to dobry przepis na wykwintny obiad. To jarskie danie z boczniaków jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe.  

Składniki:

  • 400 g makaronu penne;
  • 300 g boczniaków;
  • 2 duże sztuki cebuli;
  • 200 g suszonych pomidorów;
  • 200 ml oliwy z oliwek;
  • 50 g masła klarowanego;
  • 1 pęczek koperku ogrodowego;
  • 100 g parmezanu;
  • sól i pieprz do smaku;
  • papryczka chili.

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy z łuski i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Szklimy cebulę. Siekamy koper i kroimy suszone pomidory, a na tarce trzemy parmezan. Na patelnię dodajemy boczniaki, smażymy 4-5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory i koper, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wrzucamy drobno posiekaną papryczkę chili i wlewamy oliwę z oliwek. Mieszamy. W osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i dodajemy do sosu. Posypujemy parmezanem. Najlepiej serwować to danie w głębokich talerzach.

Smacznego!

Chcesz dowiedzieć się, jak uprawiać boczniaki? Zobacz: Smaczne grzyby z domowej uprawy! Jak hodować boczniaki?

Kamila Berthold
Fot. Envato elements, Pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. październik 2024 04:47