Zupa z boczniaków a‘la flaczki
Oto idealny przepis dla wegetarian poszukujących zamienników swojskich flaczków! Ale nie tylko – wypróbują go z pewnością także te osoby, które pragną odmiany w kuchni i chcą poznać nowe smaki.
Składniki:
- 400 g boczniaków;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 2 marchewki;
- 1 cebula;
- 1 pietruszka;
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- majeranek;
- słodka papryka;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Boczniaki myjemy i osuszamy. Kroimy w paski. Wszystkie warzywa obieramy ze skórki i również kroimy w paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone warzywa. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy pokrojone w paski boczniaki. Następnie wlewamy wodę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze przez 20 minut gotujemy flaki na niewielkim ogniu.
Boczniaki panierowane
Boczniaki w panierce to świetny pomysł na pyszną przekąskę. To również dobra opcja w diecie wegetariańskiej.
Składniki:
- 300 g boczniaków;
- 2 jajka;
- 50 g bułki tartej;
- 50 ml oleju rzepakowego;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Boczniaki myjemy, suszymy i przyprawiamy z każdej strony. Następnie w jednej misce przygotowujemy rozbełtane jajka, w drugiej – bułkę tartą. Boczniaki zanurzamy w jajku, a później obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania rumianego koloru. Możemy podać tę przekąskę z ulubionym sosem.
Makaron z boczniakami
Makaron z tymi grzybami to dobry przepis na wykwintny obiad. To jarskie danie z boczniaków jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Składniki:
- 400 g makaronu penne;
- 300 g boczniaków;
- 2 duże sztuki cebuli;
- 200 g suszonych pomidorów;
- 200 ml oliwy z oliwek;
- 50 g masła klarowanego;
- 1 pęczek koperku ogrodowego;
- 100 g parmezanu;
- sól i pieprz do smaku;
- papryczka chili.
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy z łuski i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Szklimy cebulę. Siekamy koper i kroimy suszone pomidory, a na tarce trzemy parmezan. Na patelnię dodajemy boczniaki, smażymy 4-5 minut. Następnie dodajemy suszone pomidory i koper, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wrzucamy drobno posiekaną papryczkę chili i wlewamy oliwę z oliwek. Mieszamy. W osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i dodajemy do sosu. Posypujemy parmezanem. Najlepiej serwować to danie w głębokich talerzach.
Smacznego!
Chcesz dowiedzieć się, jak uprawiać boczniaki? Zobacz: Smaczne grzyby z domowej uprawy! Jak hodować boczniaki?
Kamila Berthold
Fot. Envato elements, Pixabay