StoryEditorDieta bezmięsna

Tani obiad dla wegetarian: przepis na kotlety z jajek

Lata świetności kotletów jajecznych przypadają na czasy PRL-u, kiedy biły one rekordy popularności. Warto wrócić do tego przepisu, bo jest nie tylko smaczny, ale też tani i szybki, a do tego sprawdzi się przy diecie bezmięsnej! Jak zrobić kotlety z gotowanych jajek?

Kotlety jajeczne – z czym je podawać? 

Jeden z najstarszych przepisów na kotlety z jajek w polskiej książce kucharskiej pochodzi z okresu XX-lecia międzywojennego, więc to danie sięga swoją historią dalej niż do PRL. Sprawdzi się świetnie, gdy chcemy odpocząć od dań mięsnych lub urozmaicić swój wegetariański jadłospis. Kotlety można traktować także jako danie zero waste, jeśli po śniadaniu lub kolacji zostanie nam kilka ugotowanych na twardo jajek. 

Kotlety z jajek można serwować klasycznie z ziemniakami, traktując je podobnie jak kotlety mielone. Sprawdzą się także w towarzystwie kaszy. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie nieco większych kotletów i podanie ich w burgerach - mogą stanowić ciekawą alternatywę dla kotletów warzywnych, które fani burgerów zwykle wybierają na diecie bezmięsnej. 

Jeżeli kotlety z jajek wychodzą suche, warto podać je z sosem, na przykład chrzanowym, porowym, koperkowym lub pieczarkowym. 

Jak zrobić kotlety z jajek? 

Składniki

  • 7 średnich jajek 
  • łyżka siekanego szczypiorku 
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu 
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • bułka tarta 

Przygotowanie: 

6 jajek ugotuj na twardo i odłóż by ostygły. Następnie obierz je ze skorupek i umieść w sporej misce. Rozgnieć jajka widelcem. Dodaj 2 łyżki bułki tartej, szczypiorek i przyprawy oraz wbij surowe jajko. Wymieszaj wszystko i odstaw na chwilę do lodówki, by masa się schłodziła - dzięki temu łatwiej będzie ją formować. 

Z masy jajecznej rób średniej wielkości kulki, obtaczaj je w bułce tartej i spłaszczaj, by powstały kotlety. Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj kotlety aż się zezłocą. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

 

Przeczytaj także: Obiad bez mięsa? Wypróbuj kotlety z cukinii i pomidorów

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. czerwiec 2024 16:34