Jak działa na organizm wywar z kości?
Gotowany na kościach zwierzęcych bulion jest bardzo bogaty w kolagen. Dzięki temu wpływa korzystnie na mięśnie - przyspiesza ich wzrost i regenerację. Poprawi także kondycję stawów. Dodatkowo nawodni, bo jest bogaty w elektrolity, polepszy elastyczność skóry i wpłynie na stan całego organizmu.
Przeczytaj także: Biała kiełbasa – kto nie powinien jej jeść?
Kto powinien pić wywar z kości?
Wywar z kości można pić lub dodawać do innych potraw. Włączenie go do swojej diety powinny rozważyć wszystkie osoby, którym zależy na wzbogaceniu menu w białko i nawodnieniu organizmu - między innymi miłośnicy aktywności fizycznej, ale także osoby po urazach mięśni i stawów. Taki bulion kostny jest bogaty w sód, dlatego zrezygnować z niego powinny osoby chore na nadciśnienie.
Jak wykorzystać w kuchni wywar z kości?
Jeżeli chcesz skorzystać z dobrodziejstw, jakie daje organizmowi wywar z kości, włącz go do swojej diety. Można to zrobić na liczne sposoby. Każdy, kto nie przepada za popijaniem bulionu jak herbaty, może go użyć na przykład do gotowania komosy ryżowej czy brązowego ryżu. Wywar może stanowić również bazę do smoothie czy koktajlu, zwłaszcza warzywnego. Sprawdzi się też jako baza do curry i w wielu innych przypisach, wymagających użycia bulionu.
Przepis na zdrowy wywar z kości
Składniki:
- 2 kg kości szpikowych (mogą być wołowe, wieprzowe, drobiowe),
- 4 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 0,5 selera,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 3 l wody,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kości opłucz i umieść w dużym garnku. Zalej je wodą z octem jabłkowym i gotuj, aż wywar zacznie wrzeć, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Pozostaw na około 4 godziny. Po tym czasie umieść w garnku obraną włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler i cebulę oraz ząbki czosnku. Gotuj na minimalnym ogniu jeszcze kolejne 2 godziny. Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem przecedź. Rosół kolagenowy należy przechowywać w słoiku w lodówce. Po schłodzeniu zrobi się galaretowaty. Przy odpowiednim przechowywaniu nadaje się do spożycia przez około tydzień.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements