StoryEditorBulion dla zdrowia

Ten wywar z kości wzmocni twoje mięśnie i stawy! Jak go ugotować?

Przekonanie o zdrowotnym działaniu wywarów, bulionów i rosołów to nie mit! One naprawdę mogą wpłynąć korzystnie na organizm. Na przykład wywar na bazie kości znacząco poprawi funkcjonowanie mięśni i stawów. Jak go przygotować?

Jak działa na organizm wywar z kości? 

Gotowany na kościach zwierzęcych bulion jest bardzo bogaty w kolagen. Dzięki temu wpływa korzystnie na mięśnie - przyspiesza ich wzrost i regenerację. Poprawi także kondycję stawów. Dodatkowo nawodni, bo jest bogaty w elektrolity, polepszy elastyczność skóry i wpłynie na stan całego organizmu. 

Przeczytaj także: Biała kiełbasa – kto nie powinien jej jeść?

Kto powinien pić wywar z kości? 

Wywar z kości można pić lub dodawać do innych potraw. Włączenie go do swojej diety powinny rozważyć wszystkie osoby, którym zależy na wzbogaceniu menu w białko i nawodnieniu organizmu - między innymi miłośnicy aktywności fizycznej, ale także osoby po urazach mięśni i stawów. Taki bulion kostny jest bogaty w sód, dlatego zrezygnować z niego powinny osoby chore na nadciśnienie. 

Jak wykorzystać w kuchni wywar z kości? 

Jeżeli chcesz skorzystać z dobrodziejstw, jakie daje organizmowi wywar z kości, włącz go do swojej diety. Można to zrobić na liczne sposoby. Każdy, kto nie przepada za popijaniem bulionu jak herbaty, może go użyć na przykład do gotowania komosy ryżowej czy brązowego ryżu. Wywar może stanowić również bazę do smoothie czy koktajlu, zwłaszcza warzywnego. Sprawdzi się też jako baza do curry i w wielu innych przypisach, wymagających użycia bulionu. 

Przepis na zdrowy wywar z kości 

Składniki

  • 2 kg kości szpikowych (mogą być wołowe, wieprzowe, drobiowe),   
  • 4 marchewki,  
  • 3 pietruszki,  
  • 0,5 selera,  
  • 1 cebula,   
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • 3 l wody,   
  • sól i pieprz 

Przygotowanie

Kości opłucz i umieść w dużym garnku. Zalej je wodą z octem jabłkowym i gotuj, aż wywar zacznie wrzeć, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Pozostaw na około 4 godziny. Po tym czasie umieść w garnku obraną włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler i cebulę oraz ząbki czosnku. Gotuj na minimalnym ogniu jeszcze kolejne 2 godziny. Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem przecedź. Rosół kolagenowy należy przechowywać w słoiku w lodówce. Po schłodzeniu zrobi się galaretowaty. Przy odpowiednim przechowywaniu nadaje się do spożycia przez około tydzień.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 18:14