Spis treści:
- Ile kosztuje litr jagód w czerwcu 2024?
- Dlaczego jagody trzeba dokładnie myć?
- Przepis na drożdżowe jagodzianki
Ile kosztuje litr jagód w czerwcu 2024?
Szczyt sezonu na jagody przypada w lipcu, jednak w tym roku mamy do czynienia ze wcześniejszą wegetacją. Dzięki temu już mniej więcej od połowy czerwca można kupić ten leśny przysmak. Te owoce tradycyjnie są dość drogie, zwłaszcza jeżeli warunki atmosferyczne nie sprzyjały ich wzrostowi. Niestety, tegoroczna susza przekłada się na cenę. W połowie czerwca za litr jagód od osoby, która zbiera je dla nas w lesie, trzeba zapłacić mniej więcej 20-30 zł. Na rynkach hurtowych te owoce sprzedawane są na kilogramy. Średnia cena wynosi 40 zł.
Przeczytaj także: Surica: naturalny słowiański napój dla zdrowia. Jak go zrobić?
Dlaczego jagody trzeba dokładnie myć?
Jagody to dla wielu osób smak leśnych czy górskich spacerów, gdy ciemne kuleczki zrywało się z krzaka i od razu zjadało. Niestety, tego zachowania lepiej nie powtarzać! Jagody przed zjedzeniem należy dokładnie umyć. Mogą się na nich znajdować jaja tasiemców bąblowców. Jeżeli dostaną się do układu trawiennego człowieka, może on zachorować na bąblowicę. Ta choroba może rozwijać się latami bez wyraźnych objawów, przez co jej wykrycie jest trudne. Warto zadbać o to, by pasożyt nie miał szansy zagnieździć się w naszym organizmie, zwłaszcza, że to takie proste: wystarczy dokładnie umyć jagody bardzo ciepłą wodą.
Przeczytaj więcej: Zbierasz w lesie jagody? Uważaj na to zagrożenie!
Przepis na drożdżowe jagodzianki
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 125 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 80 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 70 g masła
- 300 g jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia rozczynu: wkrusz świeże drożdże do naczynia, dodaj 1 łyżeczkę cukru i zalej ciepłym mlekiem. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Jeżeli używasz suchych drożdży, nie ma potrzeby robienia zaczynu.
Do naczynia wsyp mąkę i cukier oraz sól. Dodaj rozczyn albo suche drożdże. Wbij jajko i zacznij wyrabiać masę. W tym czasie masło rozpuść i przestudź. Dodawaj je stopniowo, zagniatając ciasto. Powinno to potrwać około 10-15 minut. Przykryj naczynie z wyrobionym ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, by podwoiło objętość.
Świeże jagody dokładnie umyj ciepłą wodą. Możesz także użyć mrożonych owoców. Następnie obtocz je w mące ziemniaczanej.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrób. Podziel je na równe części (z tej proporcji powstanie około 10 bułeczek). Każdą z nich uformuj w rękach na owalny placek. Nałóż jagody i dokładnie zaklej. Układaj bułeczki na blasze w odstępach. Przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut aż staną się rumiane.
Bułeczki można przygotować z kruszonką lub polukrować po upieczeniu.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements