Wiemy co jemy: jakie są zalety kremu z awokado?
Popularny sklepowy krem orzechowo-czekoladowy smakuje tak, że łatwo się od niego uzależnić. Jednak skład tego produktu pozostawia wiele do życzenia! Z tego powodu warto zastępować go domowymi alternatywami, bazującymi na orzechach lub awokado. Wegański przepis jest zdrowy, ponieważ awokado zawiera kwasy z rodziny omega-3 i 6, które zmniejszają ryzyko chorób serca i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Do tego jest bogate w substancje antynowotworowe, kwas foliowy oraz luteinę, która korzystnie wpływa na oczy. Choć ten owoc ma pewne wady – zostawia duży ślad węglowy, gdyż trzeba go importować - od czasu do czasu można pozwolić sobie na mały grzeszek i przygotować porcję czekoladowego kremu!
Przepis na domowy krem czekoladowy na bazie orzechów laskowych znajdziesz tutaj: Zrób domowy krem z orzechów laskowych a już nigdy nie kupisz go w sklepie! Jaki jest przepis?
Przepis na krem kakaowy z awokado
Składniki:
- 1 duże awokado
- 50 g suszonych daktyli
- 2 czubate łyżki kakao
Przygotowanie:
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Awokado przetnij, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżeczką. Umieść w naczyniu do blendowania. Dodaj odsączone z wody daktyle oraz kakao. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Przechowuj w lodówce.
Krem kakaowy z awokado i bananami – przepis
Składniki:
- 1 awokado
- 1 banan
- 20 g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie: 1 łyżka miodu lub 2-3 daktyle
Przygotowanie:
Awokado przetnij na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżeczką. Umieść w naczyniu do blendowania. Dodaj obranego ze skórki, pokrojonego na kawałki banana. Orzechy laskowe obierz ze skorupek i podpraż w piekarniku lub na suchej patelni przez 10-15 minut. Następnie dodaj je do naczynia z awokado i bananem. Wsyp kakao i zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Jeżeli krem jest za mało słodki, dodaj miód lub daktyle i ponownie zblenduj.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements