StoryEditorZdrowa alternatywa

Wegański krem czekoladowy z awokado: zdrowa i słodka przekąska

Nie ma wielu miłośników słodyczy, którzy odmówiliby sobie przekąski z dodatkiem czekoladowego kremu. I wcale nie trzeba z tego rezygnować! Wystarczy zamienić sklepową wersję na tę domową. Bazujący na awokado przepis jest odpowiedni również dla wegan! Jak zrobić taki krem?

Wiemy co jemy: jakie są zalety kremu z awokado? 

Popularny sklepowy krem orzechowo-czekoladowy smakuje tak, że łatwo się od niego uzależnić. Jednak skład tego produktu pozostawia wiele do życzenia! Z tego powodu warto zastępować go domowymi alternatywami, bazującymi na orzechach lub awokado. Wegański przepis jest zdrowy, ponieważ awokado zawiera kwasy z rodziny omega-3 i 6, które zmniejszają ryzyko chorób serca i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Do tego jest bogate w substancje antynowotworowe, kwas foliowy oraz luteinę, która korzystnie wpływa na oczy. Choć ten owoc ma pewne wady – zostawia duży ślad węglowy, gdyż trzeba go importować - od czasu do czasu można pozwolić sobie na mały grzeszek i przygotować porcję czekoladowego kremu! 

Przepis na domowy krem czekoladowy na bazie orzechów laskowych znajdziesz tutaj: Zrób domowy krem z orzechów laskowych a już nigdy nie kupisz go w sklepie! Jaki jest przepis? 

Przepis na krem kakaowy z awokado 

Składniki

  • 1 duże awokado 
  • 50 g suszonych daktyli 
  • 2 czubate łyżki kakao 

Przygotowanie

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Awokado przetnij, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżeczką. Umieść w naczyniu do blendowania. Dodaj odsączone z wody daktyle oraz kakao. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Przechowuj w lodówce. 

Krem kakaowy z awokado i bananami – przepis 

Składniki

  • 1 awokado 
  • 1 banan 
  • 20 g orzechów laskowych 
  • 2 łyżki kakao 
  • opcjonalnie: 1 łyżka miodu lub 2-3 daktyle

Przygotowanie

Awokado przetnij na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżeczką. Umieść w naczyniu do blendowania. Dodaj obranego ze skórki, pokrojonego na kawałki banana. Orzechy laskowe obierz ze skorupek i podpraż w piekarniku lub na suchej patelni przez 10-15 minut. Następnie dodaj je do naczynia z awokado i bananem. Wsyp kakao i zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Jeżeli krem jest za mało słodki, dodaj miód lub daktyle i ponownie zblenduj.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 11:15