Czym jest komosa ryżowa?
Komosa ryżowa, inaczej quinoa, to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. W tamtym regionie stanowi podstawę pożywienia od setek lat, jednak świat zachwycił się nią dopiero niedawno. Wszystko za sprawą zdrowotnych właściwości komosy oraz wielu możliwości na wykorzystanie jej w kuchni. Quinoa jest bogata w białko, błonnik, żelazo, magnez, fosfor oraz kwas foliowy. Zawiera także witaminy z grupy B. Jest ważnym składnikiem diety bezglutenowej, bowiem stanowi zdrową alternatywę dla zbóż. Z kolei dzięki swojemu niskiemu indeksowi glikemicznemu ceniona jest w diecie osób z cukrzycą.
Przeczytaj także: 4 przepisy na grilla dla wegetarian
Przepis na sałatkę z quinoą i pieczonymi warzywami
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 marchew
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
- 1/4 szklanki tahini
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Komosę ryżową umieść w garnku i zalej bulionem. Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, by kaszka wchłonęła płyn. Odstaw do wystudzenia.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w plastry. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w grube paski. Cukinię, bakłażana i marchew także pokrój w plasterki. Umieść warzywa w misce i polej je oliwą, posyp solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane układaj na średnio rozgrzanym grillu i piecz, aż zrobią się miękkie i lekko się zarumienią.
W naczyniu umieść tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połącz wszystkie składniki, by powstał sos. Jeżeli będzie za gęsty, dolej nieco wody i rozmieszaj.
Komosę ryżową połącz z warzywami. Polej sosem z tahini i wymieszaj. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements