StoryEditorGrill w wersji wege

Wegetariański HIT na grilla: sałatka z komosy ryżowej z pieczonymi warzywami

Grillowanie kojarzy się głównie z pieczeniem mięs. Na szczęście wegetarianie i weganie nie muszą uciekać od skwierczącego rusztu! Wystarczy wrzucić na niego trochę warzyw, by otrzymać wspaniałą bazę do wielu dań, na przykład do tej pysznej sałatki z komosą ryżową.

Czym jest komosa ryżowa? 

Komosa ryżowa, inaczej quinoa, to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. W tamtym regionie stanowi podstawę pożywienia od setek lat, jednak świat zachwycił się nią dopiero niedawno. Wszystko za sprawą zdrowotnych właściwości komosy oraz wielu możliwości na wykorzystanie jej w kuchni. Quinoa jest bogata w białko, błonnik, żelazo, magnez, fosfor oraz kwas foliowy. Zawiera także witaminy z grupy B. Jest ważnym składnikiem diety bezglutenowej, bowiem stanowi zdrową alternatywę dla zbóż. Z kolei dzięki swojemu niskiemu indeksowi glikemicznemu ceniona jest w diecie osób z cukrzycą. 

Przeczytaj także: 4 przepisy na grilla dla wegetarian

Przepis na sałatkę z quinoą i pieczonymi warzywami 

Składniki

  • 1 szklanka komosy ryżowej 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta papryka 
  • 1 cukinia 
  • 1 bakłażan 
  • 1 marchew 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • świeża natka pietruszki  
  • 1/4 szklanki tahini 
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku 

Przygotowanie

Komosę ryżową umieść w garnku i zalej bulionem. Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, by kaszka wchłonęła płyn. Odstaw do wystudzenia. 

Cebulę obierz z łupin i pokrój w plastry. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w grube paski. Cukinię, bakłażana i marchew także pokrój w plasterki. Umieść warzywa w misce i polej je oliwą, posyp solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane układaj na średnio rozgrzanym grillu i piecz, aż zrobią się miękkie i lekko się zarumienią. 

W naczyniu umieść tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połącz wszystkie składniki, by powstał sos. Jeżeli będzie za gęsty, dolej nieco wody i rozmieszaj. 

Komosę ryżową połącz z warzywami. Polej sosem z tahini i wymieszaj. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. maj 2024 17:27