Czy kawa naprawdę szkodzi zdrowiu?
Kawa i herbata postrzegane są jako używki. Jednak okazuje się, że to nie do końca prawda. Jeśli bowiem nie spożywamy naparu z ziaren kawy zbyt często, nie tylko nie spustoszy on naszego organizmu, ale wręcz przeciwnie - może przynieść prozdrowotne skutki. W przypadku niektórych chorób ma nawet działanie profilaktyczne!
Aby uniknąć negatywnych skutków działania związków chemicznych, obecnych w kawie, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, żeby nie przekraczać 400 mg dziennego spożycia kofeiny. W standardowej filiżance mieści się około 75-100 mg tego związku, zatem aby nie narażać swojego zdrowia, nie należy pić więcej niż 4-5 filiżanek kawy dziennie.
Przeczytaj więcej: Kawa ogranicza ryzyko zachorowania na cukrzycę, Alzheimera i raka!
Co można dodać do kawy? Jesienne pomysły na urozmaicenie napoju
Amatorzy kawy dzielą się na tych, którzy uznają tylko swój ukochany napój w wersji czarnej jak smoła, oraz na tych, którzy lubią eksperymentować. Osoby zaliczające się do tej drugiej grupy doskonale wiedzą, jakie syropy i przyprawy dodać do kawy, by nadać jej pożądanego smaku i aromatu.
Niektóre spośród jesiennych dodatków, którymi można urozmaicić swój napój, są nie tylko smaczne, ale dodatkowo również działają prozdrowotnie. Wśród nich znajdują się przede wszystkim przyprawy.
Dla przykłdu cynamon, który mocno kojarzy nam się z jesiennymi i zimowymi deserami, jest nie tylko aromatyczny i świetnie rozgrzewa. Dodatkowo ma również działanie dezynfekujące, działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Obniża także poziom cukru i cholesterolu we krwi i wspomaga jej krzepnięcie.
Podobne zalety ma także aromatyczny kardamon. Ta przyprawa zawiera między innymi witaminę C, B3, B6, wapń, żelazo czy magnez. Pomaga w problemach trawiennych i dolegliwościach żołądkowych. Dodatkowo jest świetnym wyborem na sezon grypowy, bo wspiera organizm w walce z przeziębieniem.
Jakie właściwości mają przyprawy dodawane do kawy?
W jesiennych syropach do kawy i mieszankach przypraw można znaleźć również goździki. W nich także obecne są witaminy - A, K, E, D, C oraz witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak potas, wapń, cynk, fosfor, kwas foliowy czy magnez. Goździki mają silne właściwości odkażające i znieczulające, zwalczają bakterie i wirusy, pomagają w problemach z trawieniem i wzmacniają odporność.
Mniej typowym dodatkiem do jesiennej kawy jest imbir. Choć wydaje się, że pasuje on raczej do herbat, fani specyficznego smaku tego korzenia z pewnością docenią go również w kawie. Jego właściwości są nie do przecenienia. Zawiera witaminy, w tym C, E i witaminy z grupy B, a do tego takie minerały jak wapń, potas, żelazo czy cynk. Imbir także wspiera działanie układu trawiennego, ma między innymi właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i wykrztuśne.
Do kawy można także dodać szczyptę zmielonej kurkumy. Ten żółty proszek ma działanie antybakteryjne i rozkurczające. Wspomaga także pracę trzustki i wątroby. Kurkuma stymuluje odporność, obniża poziom cukru i cholesterolu, wspomaga oczyszczanie organizmu, działa też ochronnie przeciw chorobom oczu.
Fani zarówno kawy, jak i gorącej czekolady, z pewnością ucieszą się na myśl o kawie, wzbogaconej nutą kakao. Ziarna kakaowca nie tylko nadadzą napojowi specyficzny smak, ale dodatkowo pomogą chronić organizm przed czynnikami chorobotwórczymi i wolnymi rodnikami. Zawierają także witaminy, w tym A, E i C, oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, cynk czy potas. Jeśli chcemy dodać kakao do kawy, pamiętajmy, by wybrać ziarna jak najlepszej jakości.
Jak zrobić jesienny syrop do kawy z jabłek?
Jabłkowy syrop do kawy to rozwiązanie dla wielbicieli oryginalnych smaków. Można go użyć także do herbaty, a nawet jako wykończenie słodkich dań - naleśników czy pancake’ów. Jak zrobić taki syrop?
Składniki:
- 600 g jabłek, np. szarej renety
- 100 g cukru trzcinowego
- dwie łyżeczki mielonego kardamonu
- 5 łyżek wody
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je na patelnię. Podlej wodą, dodaj cukier i kardamon. Praż wszystko razem przez około 10-15 minut. Odstaw do wystudzenia. Następnie zblenduj, by uzyskać gładką masę. Jeśli chcesz, by syrop był pozbawiony grudek, przetrzyj go przez sitko.
Pijmy kawę na zdrowie!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements