Na co działa nalewka z zielonych orzechów laskowych?
Nalewka z zielonych laskowych orzechów znana jest w Polsce od wielu lat ze względu na swoje właściwości dla zdrowia. Działa podobnie do nalewki lub syropu z zielonych orzechów włoskich, jednak można nastawić ją później, w sierpniu - to dobre rozwiązanie dla osób, które z jakiegoś powodu przegapiły moment zbierania orzechów włoskich.
Przeczytaj także: Czy syrop z zielonych orzechów jest lepszy niż nalewka? Sprawdź przepis!
Nalewka z zielonych orzechów laskowych wspomaga trawienie i układ nerwowy. Może zatem być stosowana na niestrawność. To także jeden z domowych sposobów na psychiczne zmęczenie - pomoże się rozluźnić. Należy jednak pamiętać, że to produkt alkoholowy, zatem nie należy spożywać go w nadmiarze - wówczas wyrządzi więcej szkody niż pożytku.
Przepis na staropolską leszczynówkę z zielonych orzechów
Składniki:
- 250 g zielonych orzechów laskowych
- 500 ml spirytusu
- 250 ml wody
- 0,5 szklanki miodu
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu
Przygotowanie:
Orzechy oczyść, umyj i osusz a następnie pokrój je lub zgnieć za pomocą młotka. Przełóż do czystego, wyparzonego słoja, zalej spirytusem i dodaj cynamon oraz goździki. Odstaw na miesiąc w ciepłe, suche miejsce. Po tym czasie przecedź nalewkę przez sitko. Przygotuj syrop: rozpuść miód w wodzie, zagotuj i ostudź. Następnie przelej syrop przez orzechy i połącz z alkoholem. Przecedź całość przez gęstą gazę i rozlej do butelek. Odstaw na 6 miesięcy w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu nalewka jest gotowa do picia.
Nalewka z orzechów laskowych – przepis
Składniki:
- 1 kg dojrzałych orzechów laskowych
- 250 ml wody
- 1 litr spirytusu
- 1 szklanka cukru
- 5 goździków
- kawałek kory cynamonu
- skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Orzechy potłucz i usuń skorupki. Następnie posiekaj je drobno. Przełóż do czystego, wyparzonego słoja i zalej spirytusem. Zamknij szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc, co kilka dni potrząsaj słojem. Po tym czasie odcedź nalewkę, dodaj do niej goździki, cynamon i pomarańczową skórkę. Odstaw na tydzień, po tym czasie przefiltruj, by usunąć przyprawy. Następnie przygotuj syrop z wody i cukru, zagotuj i ostudź, dodaj do alkoholu. Przelej nalewkę do butelek, najlepiej przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Zamknij butelki i odstaw na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements