StoryEditorDomowe alkohole

Zielone dla zdrowia, brązowe dla smaku: dwa przepisy na nalewkę z orzechów laskowych

Orzechy laskowe pojawiają się na leszczynach już od lipca. Ze względu na to, że w różnych regionach kraju panuje różna temperatura, dziś gdzieniegdzie można już zbierać dojrzałe orzechy, podczas gdy w innych miejscach są jeszcze zielone. Nic straconego: nalewkę z orzechów laskowych można zrobić zarówno z niedojrzałych, jak i z brązowych orzechów! Jakie są przepisy?

Na co działa nalewka z zielonych orzechów laskowych? 

Nalewka z zielonych laskowych orzechów znana jest w Polsce od wielu lat ze względu na swoje właściwości dla zdrowia. Działa podobnie do nalewki lub syropu z zielonych orzechów włoskich, jednak można nastawić ją później, w sierpniu - to dobre rozwiązanie dla osób, które z jakiegoś powodu przegapiły moment zbierania orzechów włoskich. 

Przeczytaj także: Czy syrop z zielonych orzechów jest lepszy niż nalewka? Sprawdź przepis! 

Nalewka z zielonych orzechów laskowych wspomaga trawienie i układ nerwowy. Może zatem być stosowana na niestrawność. To także jeden z domowych sposobów na psychiczne zmęczenie - pomoże się rozluźnić. Należy jednak pamiętać, że to produkt alkoholowy, zatem nie należy spożywać go w nadmiarze - wówczas wyrządzi więcej szkody niż pożytku. 

Przepis na staropolską leszczynówkę z zielonych orzechów 

Składniki

  • 250 g zielonych orzechów laskowych 
  • 500 ml spirytusu 
  • 250 ml wody 
  • 0,5 szklanki miodu 
  • 3 goździki 
  • kawałek kory cynamonu 

Przygotowanie

Orzechy oczyść, umyj i osusz a następnie pokrój je lub zgnieć za pomocą młotka. Przełóż do czystego, wyparzonego słoja, zalej spirytusem i dodaj cynamon oraz goździki. Odstaw na miesiąc w ciepłe, suche miejsce. Po tym czasie przecedź nalewkę przez sitko. Przygotuj syrop: rozpuść miód w wodzie, zagotuj i ostudź. Następnie przelej syrop przez orzechy i połącz z alkoholem. Przecedź całość przez gęstą gazę i rozlej do butelek. Odstaw na 6 miesięcy w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu nalewka jest gotowa do picia. 

image
FOTO: Envato Elements

Nalewka z orzechów laskowych – przepis 

Składniki

  • 1 kg dojrzałych orzechów laskowych 
  • 250 ml wody 
  • 1 litr spirytusu 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 goździków 
  • kawałek kory cynamonu 
  • skórka z pomarańczy 

Przygotowanie

Orzechy potłucz i usuń skorupki. Następnie posiekaj je drobno. Przełóż do czystego, wyparzonego słoja i zalej spirytusem. Zamknij szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc, co kilka dni potrząsaj słojem. Po tym czasie odcedź nalewkę, dodaj do niej goździki, cynamon i pomarańczową skórkę. Odstaw na tydzień, po tym czasie przefiltruj, by usunąć przyprawy. Następnie przygotuj syrop z wody i cukru, zagotuj i ostudź, dodaj do alkoholu. Przelej nalewkę do butelek, najlepiej przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Zamknij butelki i odstaw na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 12:58