StoryEditorNaturalne syropy

Czy syrop z zielonych orzechów jest lepszy niż nalewka? Sprawdź przepis!

Na wszelkie dolegliwości żołądkowe nasze babcie miały jedno lekarstwo: domową nalewkę z zielonych orzechów. Bezalkoholową alternatywą dla tego tradycyjnego specyfiku jest syrop, który także można przygotować z niedojrzałych orzechów włoskich. Czy zadziała tak samo jak nalewka? Jakie są proporcje do jego przygotowania?

Na co pomaga syrop z zielonych orzechów? 

Niedojrzałe włoskie orzechy to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy C, PP oraz te z grupy B. Do tego zawierają bardzo dużo jodu. Zielone łupiny orzechów mają działanie bakteriobójcze, zwalczają też grzyby i pasożyty. Nalewkę z zielonych orzechów stosuje się przy biegunce i niestrawności, jednak na tym jej zastosowania się nie kończą. Przetwory z tych owoców to doskonałe źródło jodu, zatem pomoże wszystkim osobom, które mają problemy z tarczycą. Wspierają one też organizm w oczyszczaniu krwi i wątroby oraz utrudniają wchłanianie toksyn. 

Przeczytaj także: Syrop z mięty – jak go zrobić? Na co pomaga?

Czy syrop z zielonych orzechów jest lepszy niż nalewka? 

Działanie syropu z zielonych orzechów oraz orzechowej nalewki jest podobne. Syrop ma jednak pewną przewagę. Dzięki temu, że przygotowuje się go bez dodatku alkoholu, mogą go pić również dzieci. Przyda się szczególnie w okresie grypowym – dzieci są szczególnie narażone na choroby, a syrop z zielonych orzechów wzmocni ich odporność, z kolei po chorobie wesprze organizm w regeneracji. 

Przeczytaj także: Letnie przetwory: przepis na syrop z czereśni

Jak pić syrop z zielonych orzechów? 

W odróżnieniu od innych syropów z darów natury, tego z zielonych orzechów raczej nie dolejemy do herbaty. Ma on silny aromat lekarstwa i powinien też być stosowany podobnie jak syropy z apteki. Profilaktycznie należy zażywać łyżeczkę syropu z zielonych orzechów na dzień, pijąc rano na czczo. Można także wymieszać go z wodą. 

Przeczytaj także: Przepis na domowy syrop z płatków róży

Przepis na syrop z zielonych orzechów włoskich 

Składniki

  • 40 sztuk zielonych orzechów 
  • 1 szklanka płynnego miodu 

Przygotowanie

Orzechy umyj i dobrze je osusz. Załóż rękawiczki i pokrój orzechy na mniejsze części. Następnie przełóż je do dużego, wyparzonego słoja. Zalej orzechy płynnym miodem i zakręć słoik. Odstaw go w słoneczne miejsce na 40 dni. Co kilka dni poruszaj słojem, by składniki się wymieszały. Po upływie 40 dni przecedź syrop i przelej go do butelek z ciemnego szkła. Przechowuj w suchym, chłodnym, zaciemnionym miejscu. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. maj 2024 04:09