StoryEditorNatura wokół nas

Syrop z mięty – jak go zrobić? Na co pomaga?

20.06.2023., 10:00h
Mięta to roślina niezwykle popularna w naszym kraju. Wystarczy ją raz zasadzić w ogródku, a nie przestanie nas zaskakiwać dużymi plonami. Oprócz walorów smakowych, mięta ma sporo właściwości prozdrowotnych. Warto z niej zrobić syrop. Czy przepis jest trudny do zrealizowania?

Mięta pieprzowa, bo tę najczęściej pozyskujemy, powstała z połączenia mięty nadwodnej i dzikiej mięty zielonej. Surowcem leczniczym są jej liście. Inne popularne rodzaje tej rośliny to mięta: polna, zielona, czekoladowa, imbirowa, wonna, długolistna.

Mięta a profilaktyka nowotworowa

Mięta wykazuje działanie przeciwutleniające, co sprzyja walce z miażdżycą czy namnażaniem się komórek rakowych. Przeciwutleniacze hamują aktywność wolnych rodników, które prowadzą do uszkodzeń na poziomie komórkowym. W ten sposób mogą przeciwdziałać nowotworom, otyłości, a nawet starzeniu.

Mięta – dlaczego jest taka zdrowa?

Mięta ma szereg innych leczniczych właściwości. Nie bez przyczyny pijemy miętę w stanach bólowych, zwłaszcza żołądka, podczas niestrawności czy przeziębienia. Zioło to działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, rozkurczowo, żółciopędnie, wiatropędnie. Pobudza apetyt, obniża ciśnienie krwi, niweluje wzdęcia, czy kolki jelitowe.

Mięta – leczniczy skład

Za te wspaniałe cechy odpowiada skład mięty. Zawiera ona m.in. drogocenne flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne, garbniki, witaminę C, magnez, cynk, selen i mentol. Mięta jest pomocna podczas wszelkich zaburzeń trawienia, może być stosowana w łagodzeniu kaszlu, w trakcie migreny, zapaleń dziąseł i gardła.

image

Syrop z mięty

FOTO: Envato Elements

Kiedy zrywać miętę?

Liście mięty należy obrywać przed kwitnieniem, czyli już od czerwca. Pozyskane liście suszymy, przechowując je w papierowej torebce w chłodnym i ciemnym miejscu lub zamrażamy. Miętę można uprawiać w warzywniku, w donicach na balkonie czy na parapecie.

Jak parzyć miętę?

Parzenie mięty to sprawa dziecinnie prosta. Wystarczy liście zalać wrzątkiem i parzyć je pod przykryciem przez około 5 minut.

Syrop z mięty – właściwości

Jest niezastąpiony do deserów, napojów czy nawet drinków. Orzeźwia i wspiera układ immunologiczny, łagodzi przebieg przeziębienia, to remedium na niestrawność. Syrop z mięty jest polecany na ból żołądka, migrenowe bóle głowy, nudności, skurcze, infekcje górnych dróg oddechowych.

image
Naturalne metody

Rumianek – kiedy zbierać i jak stosować? Jak przygotować leczniczy syrop i napar?

Przepis na domowy syrop z mięty w wersji fit!

Składniki:

  • 20 gałązek świeżej mięty,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1,5 litra wody,
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie:

Miętę myjemy i związujemy nitką. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy miętę związaną nitką i sok z cytryny. Gotujemy przez około godzinę, po czym wyjmujemy miętę. Całość odcedzamy przez sitko. Ponownie zagotowujemy syrop i rozlewamy do czystych i wyparzonych butelek.

Oprac. Angelika Drygas

Fot. envato elements

Przepis: poradnikzdrowie.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. lipiec 2024 21:03