Mięta pieprzowa, bo tę najczęściej pozyskujemy, powstała z połączenia mięty nadwodnej i dzikiej mięty zielonej. Surowcem leczniczym są jej liście. Inne popularne rodzaje tej rośliny to mięta: polna, zielona, czekoladowa, imbirowa, wonna, długolistna.
Mięta a profilaktyka nowotworowa
Mięta wykazuje działanie przeciwutleniające, co sprzyja walce z miażdżycą czy namnażaniem się komórek rakowych. Przeciwutleniacze hamują aktywność wolnych rodników, które prowadzą do uszkodzeń na poziomie komórkowym. W ten sposób mogą przeciwdziałać nowotworom, otyłości, a nawet starzeniu.
Mięta – dlaczego jest taka zdrowa?
Mięta ma szereg innych leczniczych właściwości. Nie bez przyczyny pijemy miętę w stanach bólowych, zwłaszcza żołądka, podczas niestrawności czy przeziębienia. Zioło to działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, rozkurczowo, żółciopędnie, wiatropędnie. Pobudza apetyt, obniża ciśnienie krwi, niweluje wzdęcia, czy kolki jelitowe.
Mięta – leczniczy skład
Za te wspaniałe cechy odpowiada skład mięty. Zawiera ona m.in. drogocenne flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne, garbniki, witaminę C, magnez, cynk, selen i mentol. Mięta jest pomocna podczas wszelkich zaburzeń trawienia, może być stosowana w łagodzeniu kaszlu, w trakcie migreny, zapaleń dziąseł i gardła.
Kiedy zrywać miętę?
Liście mięty należy obrywać przed kwitnieniem, czyli już od czerwca. Pozyskane liście suszymy, przechowując je w papierowej torebce w chłodnym i ciemnym miejscu lub zamrażamy. Miętę można uprawiać w warzywniku, w donicach na balkonie czy na parapecie.
Jak parzyć miętę?
Parzenie mięty to sprawa dziecinnie prosta. Wystarczy liście zalać wrzątkiem i parzyć je pod przykryciem przez około 5 minut.
Syrop z mięty – właściwości
Jest niezastąpiony do deserów, napojów czy nawet drinków. Orzeźwia i wspiera układ immunologiczny, łagodzi przebieg przeziębienia, to remedium na niestrawność. Syrop z mięty jest polecany na ból żołądka, migrenowe bóle głowy, nudności, skurcze, infekcje górnych dróg oddechowych.
Przepis na domowy syrop z mięty w wersji fit!
Składniki:
- 20 gałązek świeżej mięty,
- sok z jednej cytryny,
- 1,5 litra wody,
- 0,5 kg cukru.
Przygotowanie:
Miętę myjemy i związujemy nitką. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy miętę związaną nitką i sok z cytryny. Gotujemy przez około godzinę, po czym wyjmujemy miętę. Całość odcedzamy przez sitko. Ponownie zagotowujemy syrop i rozlewamy do czystych i wyparzonych butelek.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements
Przepis: poradnikzdrowie.pl