Do czego dodać syrop z czereśni?
Syropy jeszcze do niedawna były dość zapomniane jako przetwory. Jednak od jakiegoś czasu można zaobserwować ich renesans! Być może odpowiada za to syrop z mięty, lubiany jako dodatek do wody na upalne dni. W podobny sposób można wykorzystać także syrop z czereśni - tymi owocami nie cieszymy się przecież długo, a dzięki zrobieniu z nich syropu możemy zachować ich smak na całe lato, a nawet zimę! Syrop z czereśni może służyć także jako sos do lodów lub deserów. Z kolei w długie jesienne i zimowe wieczory warto dodać kilka łyżeczek do herbaty - zastąpi cukier, a aromat czereśni przywoła piękne, letnie dni!
Przeczytaj także: Syrop z kwiatów akacji – na co pomaga? Jak go zrobić?
Syrop z czereśni - przepis
Składniki:
- 1,5 kg wydrylowanych czereśni
- 0,5 kg cukru
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Umyj czereśnie, usuń ogonki i pestki. Zważ owoce po wydrylowaniu – bez pestek powinno ich być około 1,5 kg. Następnie zasyp czereśnie cukrem, pamiętając o zachowaniu proporcji cukru do owoców 1:3. Przykryj naczynie i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. W tym czasie owoce puszczą sok. Po upływie 12 godzin odlej płyn, odciśnij czereśnie przez gazę. Do soku z czereśni dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny i zagotuj. Przelej gorący sok do czystych, wyparzonych słoików lub szklanych butelek. Zakręć dokładnie i pasteryzuj 10 minut we wrzątku.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements