Akacja, czyli robinia akacjowa rośnie niemal w każdym miejscu w Polsce – to bardzo popularne drzewo. Kwitnie w maju i czerwcu, co łatwo zauważyć gołym okiem, ale i łatwo wyczuć – akacja ma piękny i charakterystyczny – kwiatowy zapach, ponieważ jest skarbnicą wielu olejków eterycznych. Nazywana jest polskim jaśminem. Jedynie kwiaty akacji są jadalne (inne elementy drzewa są trujące).
Jak i kiedy zbierać kwiaty akacji?
Kwiaty należy zbierać w słoneczny i suchy dzień, w czasie kwitnienia, w maju i czerwcu. Wybieramy miejsca oddalone od zanieczyszczeń. Należy zrywać je bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić delikatnych płatków. Kwiaty suszymy lub przerabiamy na świeżo, uprzednio myjemy, odrywamy płatki i rozkładamy je na ręczniku. Kwiaty przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej szklanym lub w torebce papierowej.
Akacja na infekcje
Akacja ma właściwości przeciwzapalne i przeciwkaszlowe – dlatego jest idealna w czasie infekcji. Koi ból gardła i wzmacnia układ odpornościowy, a do tego wspiera w organizm w walce z reumatyzmem.
Akacja a trawienie
Znane są także prozdrowotne właściwości akacji w kontekście układu pokarmowego. Nie od dziś wiadomo, że pomaga w pokonywaniu wirusów, działa oczyszczająco, moczopędnie, usprawnia trawienie, a nawet pozytywnie działa na apetyt. To świetne „lekarstwo” na niestrawność.
Jak spożywać kwiaty z akacji?
Są świetne jako dodatek do owsianki, koktajli, kanapek czy sałatek. Z powodzeniem nadają się do ciasta naleśnikowego czy innych placuszków. Na szybko możemy przygotować napar z kwiatów akacji, który nadaje się do picia, ale także do przemywania cery jako tonik. Wystarczy łyżkę kwiatów robinii zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut.
Akacja w służbie urody
Kwiaty robinii mają właściwości odkażające i odświeżające, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Można dodać je do kąpieli – relaks gwarantowany! Takie domowe SPA będzie pięknie wyglądać, a zapach rozniesie się po całym domu.
Syrop z kwiatów akacji
Najpopularniejszy jest jednak syrop z kwiatów akacji.
Składniki:
- 300 g kwiatów akacji,
- 2½ l wody,
- 1 kg cukru,
- 3 cytryny.
Wykonanie:
Świeże kwiaty akacji rozkładamy na stole, zostawiamy na godzinę, aby pozbyć się owadów. Do dużego garnka wkładamy same kwiaty (bez łodyg) i zalewamy je gotującą wodą. Dociskamy, aby całe zanurzyły się w wodzie. Cytryny dokładnie myjemy, ścinamy z nich skórę bez białego miąższu i dodajemy do kwiatów. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką. Odstawimy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia odcedzamy kwiaty (sito wykładamy potrójnie złożoną gazą). Partiami przelewamy napar, za każdym razem wyciskając kwiaty. Syrop w garnku doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru. Syrop ciągle mieszamy, a na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Do wyparzonych butelek nalewamy gorący syrop i zakręcamy je. Butelki stawiamy na zakrętkach na 5 minut. Kolejnym etapem jest pasteryzacja, jeśli się na nią decydujemy, należy nastawić piekarnik na temperaturę 120-130 stopni i wstawić butelki na 12-20 minut. Jeśli syrop w słoikach zaczyna wrzeć lub syczeć, należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim butelki do wystudzenia. Syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Robinia akacjowa — przeciwwskazania:
- nie powinni jej stosować alergicy,
- dzieci poniżej 10. roku życia,
- kobiety w ciąży oraz karmiące piersią,
- nie należy jej spożywać na czczo.
Stosowanie roślin i ziół jako wsparcie dla organizmu warto skonsultować z lekarzem.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements
Przepis: sprawdzonakuchnia.pl