StoryEditorNaturalne metody

Jak zrobić syrop z lilaka – bzu pospolitego? Na co pomoże?

23.04.2024., 08:24h
Napar i syrop z lilaka pomaga w wielu dolegliwościach! Kwiaty tej rośliny są piękne, ale także pożyteczne. Zastosuj je w domowej apteczce!

Lilak pospolity pięknie kwitnie i łatwo go rozpoznać po dużych kwiatostanach, które przyjmują różne odcienie, od białego do ciemnofioletowego. Mają niesamowity zapach (choć w smaku bywają gorzkie) i są popularne jako kwiaty cięte zbierane w celach dekoracyjnych. W przeciwieństwie do kwiatów z czarnego bzu nadają się do spożycia na surowo. 

Syrop z lilaka – zalety

To drogocenna i naturalna mikstura uodporniająca, która dodatkowo łagodzi stany zapalne, a nawet zadziała przeciwbólowo. W infekcjach pomaga w obniżaniu temperatury, łagodzi ból gardła i kaszel. Wspiera pracę układu trawiennego, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn (odciąża wątrobę) i poprawia trawienie. Lilak ponadto wspomaga walkę z pasożytami i z chorobami reumatycznymi.

Zastosowanie zewnętrzne:

  • służy do odkażania skóry,
  • wspomaga leczenie ran,
  • działa antyseptycznie.

Lilak można stosować w przypadku: 

  • infekcji gardła,
  • stanów zapalnych jamy ustnej,
  • chorób pasożytniczych,
  • kandydozy,
  • wyprysków skórnych,
  • w czasie odtruwania organizmu,
  • problemów z przewodem pokarmowym.
image
Przygotuj zdrowy syrop z lilaka
FOTO: Envato Elements

Kiedy zbierać bez lilak?

Sezon na piękne i pyszne kwiaty lilaka zaczyna się w maju – to najlepszy czas na pozyskanie tych drogocennych roślin. Kwiaty bzu zrywamy w suchy i słoneczny dzień z drzew, które rosną z dala od zanieczyszczeń.

Przepis na syrop z bzu (za mojegotowanie.pl)

Składniki:

  • 2 szklanki kwiatów lilaka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • połowa cytryny. 

Czyścimy dokładnie kwiaty bzu i obrywamy kwiaty. Gotujemy na wolnym ogniu wodę z cukrem. Czekamy aż do jego rozpuszczenia i zgęstnienia płynu – wtedy wyciskamy sok z cytryny i całość mieszamy. Tak przygotowanym syropem zalewamy kwiaty bzu i odstawiamy na około 3 dni. Po tym czasie przecedzamy kwiatki i przelewamy płyn do czystych słoików lub butelek. Dawkowanie – 1 łyżka 2-3 razy dziennie, najlepiej smakuje dodany do herbaty. 

image
Natura leczy

Maj to dobry czas na podbiał! Jak go zbierać i stosować?

Napar z lilaka

1 łyżkę kwiatów lilaka wystarczy zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem prze koło kwadrans. Napar najlepiej wypić od razu, np. z dodatkiem miodu.

Ten artykuł nie jest poradą medyczną, w razie alergii i innych przeciwwskazań należy skonsultować się z lekarzem. 

Oprac. Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 06:29