StoryEditorNaturalna receptura

Syrop z kwiatów czarnego bzu – jak przygotować i jakie kwiaty zbierać?

26.04.2023., 10:57h
Czarny bez rośnie dziko na terenie naszego kraju. Jest jak na wyciagnięcie ręki. Bywa niezbędny w czasie jesienno-zimowych spadków odporności. Aby zadbać o rodzinę, już teraz należy zaplanować zbieranie tej cennej rośliny. Kiedy warto wybrać się na przyrodniczą wycieczkę? Jak przygotować cenny syrop?

Czarny bez jest od wieków znany i stosowany w medycynie naturalnej. Z czarnego bzu można przygotować nalewki, soki i syropy. Można też zapiekać kwiaty w cieście naleśnikowym! To świetne remedium na infekcje wirusowe i przeziębienie.

Kiedy i jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca, podczas słonecznej pogody, najlepiej rano. Ważne, aby od razu poddawać je obróbce termicznej, przygotowując zdrowe syropy czy soki. Wybieramy baldachy w pełni rozwinięte, bez owadów i zanieczyszczeń, rosnące na terenach z dala od drogi i spalin. Ścinamy je nożycami ogrodowymi, pamiętając, by nie ogołocić roślin z wszystkich kwiatów. Uwaga! Nie należy jeść kwiatów na surowo – każda obróbka termiczna pozwala na eliminację szkodliwych substancji.

Suszenie kwiatów czarnego bzu

Jeśli chcemy suszyć kwiaty, nie  myjemy ich, a związujemy i wieszamy w ciepłym miejscu. Można też użyć piekarnika – odpowiednia będzie temperatura około 30-40 stopni Celsjusza przy otwartych drzwiczkach. 

image
Prosto z natury

Syrop i nalewka z młodych pędów sosny – jak zrobić i na co pomagają?

Kwiaty czarnego bzu – działanie

Kwiaty czarnego bzu wykazują szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych. Działają: napotnie, wykrztuśnie, moczopędnie, przeciwwirusowo, przeciwbólowo, wspomagają także leczenie kataru, wzmacniają odporność, neutralizują wolne rodniki, a nawet przyspieszają przemianę materii. Są bogate w beta karoten, witaminy A, C i z grupy B oraz minerały, jak: potas, wapń, sód, magnez, fosfor. Zawierają cenne olejki eteryczne, flawonoidy i flawonole, śluzy, garbniki, sterole, czy cholinę.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis

  • ok. 50 baldaszków kwiatów bzu,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru.

Z kwiatów usuwamy łodygi i ogonki. Zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy do ostygnięcia na 12 godzin. Po tym czasie należy przecedzić kwiaty przez sito, dodać cukier i podgrzewać (nie gotujemy). Zbieramy pianę, a po rozpuszczeniu cukru syrop jest już gotowy! Przelewamy do czystych słoików lub buteleczek, zakręcamy, stawiamy do góry dnem, żeby się zawekowały.

Zamiast zwykłego cukru można dodać ksylitol, a także opcjonalnie sok z 4-5 cytryn.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – sposób podania

Syrop z kwiatów czarnego bzu można łączyć z wodą, dodawać do herbaty czy innych napojów. Aby wzmocnić organizm, wystarczą 2 łyżki syropu, dzieciom podajemy 1 łyżkę. Podczas infekcji zwiększamy dawkę do kilku łyżek w ciągu dnia. Ze względu na właściwości wykrztuśne, nie powinno się go spożywać tuż przed snem. Przeciwskazaniem jest uczulenie i alergia.

image

Syrop z kwiatów czarnego bzu

FOTO: Envato Elements

Syrop z kwiatów czarnego bzu – na co pomaga?

Receptura to naturalne lekarstwo wspomagające leczenie typowych infekcji. Zmniejsza dolegliwości pojawiające się w trakcie przeziębień i grypy. Organizm szybciej pozbywa się toksyn (ze względu na działanie oczyszczające i moczopędne), a przy tym syrop znacznie ułatwia odkrztuszanie (poprzez rozrzedzanie uciążliwej wydzieliny). Dzięki temu drogi oddechowe są udrożnione. Napój dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc przed chorobami.

Jak zrobić naleśniki z kwiatów bzu?

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, a podczas miksowania wrzucamy obcięte kwiaty bzu (bez łodyżek).  Z tej masy smażymy naleśniki i podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Angelika Drygas

Fot. envato elements

 

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 06:41