Podstawową zasadą podczas zbierania pędów sosny jest wybieranie miejsc dalekich od dróg i zanieczyszczeń. Inne ważne reguły dotyczą poszanowania i ochrony roślin. Nie należy:
- zrywać wszystkich pędów z jednego drzewa,
- zrywać na zapas,
- zrywać gałązek, a jedynie pędy,
- łamać gałęzi w celu uzyskania dostępu do pędów.
Kiedy i jak zbierać pędy sosny?
Pędy sosny zbieramy na początku maja. Wybieramy te, które mają około 10-12 centymetrów, ponieważ zawierają najwięcej soku. Jak wyglądają? Są jasnozielone z brązową i lepką łupiną (bez igieł o brązowo-żółtej barwie). Te lepkie są najodpowiedniejsze na syrop. Przycinamy je ostrym nożem lub sekatorem.
Syrop z sosny – właściwości
To świetne domowe lekarstwo na przeziębienie i infekcje. To doskonały środek na kaszel zarówno mokry, jak i suchy, chrypkę, ból gardła, spadek odporności. Syrop sprawdza się w stanach infekcji, zwłaszcza górnych dróg oddechowych, ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne, napotne i przeciwzapalne. Ale to nie wszystko.
Syrop z sosny – na trawienie
Mikstura pomaga w niestrawności, w czasie zaburzeń wydzielania żółci, czy problemów z mikcją – działa moczopędnie. Młode pędy zawierają witaminę C, garbniki, flawonoidy, sole mineralne oraz olejki eteryczne. Syrop ma także właściwości przeciwutleniające, przeciwdziałając działaniu wolnych rodników. W ten sposób niwelowany jest stres oksydacyjny, przyspieszający procesy starzenia organizmu.
Syrop z sosny – przepis
Składniki:
- pędy sosnowe x 1 kg,
- cukier brązowy lub biały x 1 kg,
- woda.
Przygotowanie syropu z sosny:
Młode pędy myjemy i kładziemy je na około godzinę na słońcu. Kroimy na kawałki wielkości centymetra. Można je także delikatnie pougniatać drewnianym tłuczkiem. W czystym słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru. Dodajemy odrobinę wody. Słoik zakręcamy i odstawiamy w mocno nasłonecznione miejsce na 2–3 tygodnie. Po upływie tego czasu powstały syrop przecedzamy do mniejszej ciemnej buteleczki. Przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Dawkowanie: dorośli profilaktycznie 1 łyżeczkę dziennie, w czasie choroby: 3-4 razy dziennie. Dodatkowe uwagi: niektórzy zalecają codzienne otwieranie słoika i mieszanie jego zawartości; syrop jest gotowy, kiedy sok przykryje pędy, do przecedzenia można użyć gazy.
Syrop z sosny – przeciwwskazania
Syropu z sosny nie powinny stosować osoby uczulone na olejek eteryczny sosny, osoby chore na astmę oraz krztusiec. Nie jest zalecany cukrzykom, a kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny jego zażywanie uzgodnić z lekarzem.
Nalewka z młodych pędów sosny
Ma podobne działanie jak syrop, ale należy ostrożnie ją dawkować (około 25 ml przyjmuje się 3 razy dziennie w przypadku wskazań).
. Składniki:
- około 30-35 sztuk młodych pędów sosny,
- 0,5 l spirytusu 96 procent,
- 1 szklanka płynnego miodu pszczelego,
- 1 szklanka przegotowanej lub źródlanej wody,
- sok i otarta skórka z całej cytryny (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Kroimy i układamy pędy w dużym słoiku, zalewamy spirytusem, by dokładnie je przykrywał. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce. Po tym czasie filtrujemy i przelewamy do butelki. Do słoika z pędami dodajemy mieszankę miodu z wodą, sok i skórkę z cytryny i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie;. Uwaga: należy od czasu do czasu wstrząsać naczyniem. Zlewamy płyn ze słoika i łączymy z wyciągiem spirytusowym. Filtrujemy nalewkę i rozlewamy do ciemnych butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 miesiące.
Przeciwwskazaniem do stosowania nalewki sosnowej jest uczulenie, ciąża, karmienie piersią, niepełnoletność, astma, krztusiec, zażywanie niektórych leków.
Przepis: stronazdrowia.pl
Angelika Drygas
Fot. envato elements