Syrop z mniszka lekarskiego to nieskomplikowana receptura o licznych zaletach. Przepis znają na pewno babcie i często przekazują go kolejnym pokoleniom. Dobrze jest mieć go w zanadrzu, na wypadek osłabienia. Dlaczego?
Mniszek lekarski a mlecz
W Polsce mniszek lekarski rośnie w wielu miejscach, dla wielu osób jest jak chwast. Nazywany bywa mleczem lub dmuchawcem. Jednak zamienne stosowanie określeń "mniszek lekarski" i "mlecz" jest błędne – to dwie różne rośliny. Przed zbiorami należy nauczyć się je odróżniać, ponieważ tylko mniszek lekarski wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości (mlecza nie należy zjadać). Jakie są między nimi różnice? Łodyga mlecza rozdziela się na pędy boczne z kwiatami, a jego liście mają włoski. Mniszek lekarski ma łodygę pozbawioną listków z kwiatem na szczycie. Liście wyrastają z korzenia oddzielnie.
Mniszek lekarski – zalety
- działanie przeciwwirusowe,
- właściwości żółciopędne,
- podwyższa odporność organizmu,
- ma właściwości antyoksydacyjne,
- odtruwa,
- działa moczopędnie,
- pomaga w walce z infekcjami dróg oddechowych,
- przyspiesza gojenie się ran.
Kiedy zbierać mniszek na syrop?
Aby sporządzić syrop, trzeba nabierać świeże kwiaty. Najlepszy czas to maj, bo wtedy kwiaty mniszka są już na tyle dojrzałe, że tracą na goryczce. Zbieramy otwarte kwiaty, najlepiej w słoneczny dzień. Bardzo często bytują w nich opady, należy je z nich oczyścić. Wybieramy miejsca oddalone od dróg i zanieczyszczeń. Lepiej wybrać się na łąkę pełną naturalnie rosnących roślin.
Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości
Zawiera sporo witamin i minerałów: witaminę C, A plus te z grupy B. To źródło żelaza, magnezu, potasu i krzemu. W syropie znajdują się także spore ilości asparaginy, która pobudza pracę mózgu. Wszystko za sprawą kwiatów, które mają skuteczne działanie uodparniające, moczopędne i przeciwzapalne. Syrop z mniszka jest świetnym wsparciem w czasie infekcji i przeziębienia, wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, bólu gardła i kaszlu. Wykazuje także pozytywne działanie na układ pokarmowy – pobudza trawienie i wydzielanie soków żółciowych.
Z młodych listków można zrobić sałatkę, są świetnym zamiennikiem rukoli, a przy tym wspierają odbudowę mikrobioty jelitowej.
Syrop z mniszka – przepis
Dawkowanie – ok. 2–3 łyżeczki syropu z mniszka dziennie.
Składniki:
-
250-300 świeżych kwiatów mniszka lekarskiego,
- 2 cytryny,
- 1 litr wody,
- 1 kg cukru.
Wykonanie: przebrane kwiaty należy włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Miksturę gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Następnie odstawiamy garnek w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy miksturę i dodajemy sok z cytryn i cukier. Gotujemy syrop na małym ogniu do czasu aż powstanie konsystencja miodu. Miksturę przelewamy do czystych słoiczków.
Syrop z mniszka – bez cukru
Do tego wariantu potrzebny jest ksylitol. W słoiku układamy warstwami kwiaty i posypujemy je ksylitolem, aż do wypełnienia całego naczynia. Słoik odstawiamy w słoneczne miejsce, na około 7-10 dni. Syrop z mniszka przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Po otwarciu przekładamy go do lodówki.
Syrop z mniszka lekarskiego – przeciwwskazania
- cukrzyca,
- nadkwasota i wrzody żołądka,
- uczulenie,
- choroby pęcherzyka żółciowego,
- choroby nerek,
- kamica dróg żółciowych.
Angelika Drygas
Foto. envato elements
Źródło: medonet.pl