W Polsce podbiał nie ma dobrych konotacji. Najczęściej uważany jest za chwast. Uwielbiają go natomiast dzieci, ze względu na dmuchawce. Wygląda podobnie do mniszka lekarskiego i mlecza. Jak odróżnić go od tych roślin? Łodygi podbiału pokryte są charakterystycznymi łuskami, podczas gdy mniszek lekarski nie posiada na łodydze dodatkowych elementów – pęd jego kwiatostanu jest nagi. Żółte kwiaty z czasem zmieniają się w charakterystyczny "dmuchawiec".
Podbiał – właściwości
To dobroczynne zioło, za pomocą którego skutecznie zwalczymy kaszel – działa wykrztuśnie, wspomagając walkę z infekcjami układu oddechowego (podczas zapalenia gardła i krtani). Wspiera niwelowanie bólu gardła, a dodatkowo pomoże w walce z bakteriami. Podbiał ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Podbiał jest pełen wartościowych składników, dzięki którym jest tak wybitnie prozdrowotny. Zawiera flawonoidy odpowiedzialne za lepsze odkrztuszanie, garbniki – skuteczne w walce z zapaleniami, cholinę czy olejki eteryczne.
Liść podbiału – najbardziej wartościowa jego część
Są duże, mają sercowaty kształt i mocny, zielony kolor. Wyrastają dopiero po przekwitnięciu rośliny. Są niezwykle mięsiste, z wierzchu ciemnozielone, a od spodu pokryte srebrzystym „meszkiem”. To właśnie one mają w sobie tak wiele drogocennych dla zdrowia składników! Odwar z liści podbiału jest wsparciem podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Zbieramy je wtedy, gdy są młode – najlepszy czas to maj-czerwiec. Należy je następnie wysuszyć – liście układamy na papierze w suchym i przewiewnym pomieszczeniu. Najlepiej susz przechowywać w papierowych torebkach. Zarówno liście, jak i kwiaty zbieramy w miejscach czystych, z dala od dróg i innych zanieczyszczeń. Z liści można robić także okłady w przypadku stłuczeń.
Czy kwiaty podbiału działają leczniczo?
Ich właściwości nie są tak imponujące jak liści, ale i tak wykazują działanie prozdrowotne. Zbieramy je w słoneczne i suche dni już wczesną wiosną. Kiedy kwiaty przekwitną, zamieniają się w dmuchawce. Odwar z kwiatów podbiału stosuje się zewnętrznie, np. do przemywania skóry z wypryskami, odciskami, czy oparzeniami, może także służyć do pielęgnacji cery, szczególnie tłustej. Herbata z podbiału pomoże udrożnić zaflegmione drogi oddechowe.
Jak sporządzić napar i odwar z podbiału?
Najprostszy przepis na odwar: łyżkę i rozdrobnionych liści podbiału zalewamy wodą (ok. 400 ml) i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 5 minut, odcedzamy i wypijamy kilka razy w ciągu dnia, ale nie wieczorem (dzielimy ją na mniejsze porcje).
Napar z podbiału: jedną łyżkę liści zalewamy wrzącą wodą i parzymy pod przykryciem przez około 15 minut. Dzielimy na 3-4 porcje i pijemy w ciągu dnia, nie na noc.
Syrop z podbiału – przepis (mydłostacja.pl)
Składniki:
- całe kwiaty podbiału (wraz z łodygami),
- cukier.
Wykonanie:
Do słoika warstwowo wkładamy podbiał i zasypujemy dużą ilością cukru. Mocno przygniatamy zawartość, po czym słoik zakręcamy i wstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Wariant nr 2: szczelnie zakręcony słoik zakopujemy płytko pod ziemią i odkopujemy po ok. 2 miesiącach.
Podbiał nie dla każdego
Przeciwwskazania: podbiału nie powinno się stosować dłużej niż przez 4-6 tygodni (może działać negatywnie na wątrobę). Nie powinny go stosować osoby z chorobami wątroby, kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci poniżej 12. roku życia.
Uwaga! Stosowanie roślin jako wsparcie w leczeniu zawsze należy omówić z lekarzem!
Oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements