Co dodać do zupy dyniowej, by nie była mdła?
Niektórzy całe życie unikają zupy dyniowej, wspominając ją jako mdłą papkę. Na szczęście czasy, gdy serwowano taką potrawę, należą do przeszłości - dziś nie boimy się eksperymentować z przepisem na krem z dyni, by uzyskać pełnię smaku! Sekretem udanej zupy jest upieczenie dyni z dodatkiem ziół. Odrobina tymianku, rozmarynu i czosnku sprawi, że nawet bez kolejnych dodatków to danie nie będzie mdłe. Jeżeli jednak szukasz doznań smakowych, nie bój się dodać do zupy dyniowej imbiru, ostrej lub słodkiej papryki, mieszanki przypraw typu curry, a nawet cynamonu lub masła orzechowego!
Przeczytaj także: Wegańska jesień: jak zrobić hummus z dyni?
Przepis na zupę-krem z dyni, która zawsze się udaje
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 świeże gałązki tymianku,
- 150 ml śmietany 30 proc.,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię hokkaido podziel na ćwiartki, posyp suszonymi ziołami: rozmarynem i tymiankiem, upiecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie obierz marchewkę i pokrój w plastry, cebulę obierz i posiekaj w piórka, czosnek obierz i posiekaj w kostkę. Masło i olej rozgrzej w dużym garnku, podsmaż cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszklą, dodaj marchewkę oraz dynię. Smaż przez 10-15 minut, regularnie mieszając. Następnie zalej bulionem, dopraw tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Gotuj kolejne 20 minut pod przykryciem. Z gotowej zupy wyciągnij tymianek i zblenduj ją na gładki krem. Wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Podawaj z prażonymi pestkami dyni lub orzechami.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements