Cynamonowe bułeczki w kształcie królika
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 150g masła,
- 30g świeżych drożdży,
- 500g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 20g cynamonu,
- 10-12 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia zaczynu. Drożdże wkrusz do naczynia, zalej je letnim mlekiem i wsyp 5 łyżek cukru oraz 2 łyżki mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by zaczyn ruszył. W tym czasie rozbij jajka do miski, dodaj 1/4 szklanki cukru i utrzyj na puszystą masę. Dodaj gotowy zaczyn i połącz, dodając stopniowo mąkę i szczyptę soli. Masło rozpuść i ostudź. Wyrabiaj ciasto drożdżowe, pod koniec zarabiania wlej połowę masła. Gdy masa będzie gładka i lśniąca, odłóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt. Przygotuj nadzienie: połącz drugą część roztopionego masła z cynamonem, cukrem waniliowym i pozostałym białym cukrem. Posmaruj prostokąty ciasta nadzieniem cynamonowym, zostawiając ok. 1,5 cm z dłuższej strony. Następnie pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 2 cm. Zwijaj paski w ślimaczki i formuj królicze uszy. Sklej za pomocą roztrzepanego jajka w nieposmarowanym cynamonem miejscu. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, po czym piecz 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe króliczki udekoruj lukrem z cukru pudru i mleka.
Bananowe muffiny z kurczaczkiem
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 małe jajka
- 90 g cukru
- 100 ml oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej np. tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g zimnego masła
- 200 g serka mascarpone
- 75 g śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 1 opakowanie żółtego barwnika spożywczego
- 1 pisak cukrowy czarny lub brązowy
- 1 pisak cukrowy czerwony lub pomarańczowy
Przygotowanie:
Banany obierz i rozgnieć za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie wlej do nich olej, dodaj zgniecione banany i połącz składniki. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj posiekane kawałki czekolady lub czekoladowe groszki i połącz na jednolitą masę. Nałóż do foremek do 3/4 ich wysokości i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przeczytaj także: 3 pomysły na popisowy sernik na Wielkanoc
Przygotuj krem, ucierając najpierw śmietanę kremówkę z zimnym masłem, a pod koniec dodając serek mascarpone. Do gładkiego kremu dodaj żółty barwnik spożywczy. Nakładaj krem do rękawa cukierniczego i dekoruj babeczki, formując na każdej kurczaka. Dorysuj oczy, dziób i łapki za pomocą pisaków cukrowych.
Wielkanocne gniazdka z jajkami
Składniki:
- 210 gram mąki,
- 100 gram masła,
- 80 gram cukru pudru,
- 1/4 szklanki kakao,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- 100 gram mlecznej czekolady,
- 2 łyżki śmietanki 30 proc.,
- czekoladowe jajeczka
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski lub na blat. Dodaj zimne pasło i posiekaj szybko. Następnie wsyp cukier puder, kakao i sól. Dodaj żółtko i zagnieć gładkie ciasto. Gdy masa będzie jednolita, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 30-40 minut. Ze schłodzonego ciasta formuj gniazdka: mogą to być zwykłe szerokie okręgi, możesz także nadać im strukturę np. za pomocą wyciskarki do czosnku. W środku każdego gniazdka zrób wgłębienie. Układaj ciastka na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 10-15 minut.
Mleczną czekoladę rozpuść w naczyniu i połącz ze śmietanką. Tak przygotowaną masą wypełnij wgłębienia w upieczonych gniazdkach. Udekoruj kolorowymi cukrowymi jajkami.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements