Kurczaki z jajek na twardo
Zrobienie kurczaków z jajek na twardo jest bardzo szybkie i nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności ani sprzętu.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 marchewka
- goździki
- kilka liści sałaty
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Marchew również ugotuj, by nieco zmiękła a następnie pokrój w plastry. Z każdego plasterka wytnij grzebień dla kurczaka. W jajkach zrób nacięcie na głębokość mniej więcej 1/3. W nacięciu umieść grzebień. Poniżej w jajko wbij goździki, tworząc oczy. Z marchewki przygotuj dziób i umieść go poniżej oczu. Podawaj na liściach sałaty, imitujących gniazdo.
Przeczytaj także: Pomysły na faszerowane jajka – 3 przepisy, którym nikt nie oprze się w Wielkanoc!
Kurczaki z serka śmietankowego
Ta wersja kurczaków jest bardziej czasochłonna, ponieważ wymaga formowania ich od zera. Smak jest jednak przepyszny i wynagradza włożony wysiłek!
Składniki:
- 200 g twardego, żółtego sera
- 100 g śmietankowego serka kanapkowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 marchewka
- kilka ziaren czarnego pieprzu lub goździków
- sól i mielony pieprz
- kilka liści sałaty
Przygotowanie:
Zetrzyj twardy żółty ser na tarce o drobnych oczkach. Odłóż 1/3 na później. Resztę połącz w naczyniu z serkiem kanapkowym. Dodaj kurkumę, sól i pieprz oraz posiekany lub sprasowany czosnek. Wymieszaj wszystko. Z tak powstałej masy formuj nieduże kulki i obtaczaj je w pozostałych serowych wiórkach. Marchewkę lekko podgotuj i pokrój na plastry. Z każdego plastra wytnij grzebienie i dzioby dla kurczaków. Umieść je na serowych kulkach, wciskając w masę lub podklejając majonezem. Dodaj oczy z goździków lub pieprzu. Podawaj na sałacie, imitującej gniazdo.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements