Jak samemu zrobić pastę z pistacji?
Większość deserów z pistacjami przygotowuje się z wykorzystaniem pasty z tych orzechów. Można ją kupić gotową, podobnie jak masło orzechowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować przygotować pastę samemu. Niezbędny będzie blender o dużej mocy, który zmiele pistacje na gładką masę.
Przeczytaj także: Ciasto drożdżowe z rodzynkami na Wielkanoc. Smakuje jak od babci!
Przygotowanie domowej pasty z pistacji trzeba zacząć od sparzenia orzechów wrzątkiem lub podprażenia ich w piekarniku. Następnie przekładamy je na czystą ściereczkę i energicznie pocieramy, by pozbyć się brązowych łupinek. Obrane pistacje umieszczamy w blenderze i mielimy na wysokich obrotach. Początkowo zmielą się na proszek, jednak z czasem pojawi się tłuszcz, który przekształci je w gładką masę. Orzechy trzeba mielić w blenderze przez około 10 minut.
Przepis na mazurek z pistacjami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 100 g dżemu malinowego,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g pasty z pistacji,
- 50 g pistacji
Przygotowanie:
Na blat lub stolnicę wsyp mąkę, cukier puder i dodaj szczyptę soli. Następnie pokrój masło w kostkę i połącz z suchymi składnikami. Posiekaj lub zagnieć palcami, by uzyskać konsystencję kruszonki. Dodaj żółtka i aromat waniliowy, zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę lub dłużej.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wybraną formę do pieczenia. Pamiętaj o uformowaniu boków z ciasta. Odłóż do lodówki jeszcze na 15 minut. Podpiecz schłodzony spód w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż się zarumieni.
W naczyniu umieść serek mascarpone i pastę pistacjową. Utrzyj je razem, masa powinna lekko zwiększyć objętość. Podpieczony spód mazurka posmaruj konfiturą malinową, a następnie kremem pistacjowym. Pistacje podpraż na patelni i posiekaj, udekoruj nimi ciasto.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements