StoryEditorHIT na Wielkanoc!

Mazurek pistacjowy będzie bezkonkurencyjny tej Wielkanocy! Jak go upiec?

Wszystko wskazuje na to, że największym hitem roku 2024 będą pistacje. Pastę z tych zielonych orzechów dodaje się niemal do wszystkich wypieków i zajada z prawdziwą przyjemnością! Idąc za tą modą, warto przygotować na Wielkanoc mazurek z pastą pistacjową. Z pewnością zniknie do ostatniego okruszka!

Jak samemu zrobić pastę z pistacji? 

Większość deserów z pistacjami przygotowuje się z wykorzystaniem pasty z tych orzechów. Można ją kupić gotową, podobnie jak masło orzechowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować przygotować pastę samemu. Niezbędny będzie blender o dużej mocy, który zmiele pistacje na gładką masę. 

Przeczytaj także: Ciasto drożdżowe z rodzynkami na Wielkanoc. Smakuje jak od babci!

Przygotowanie domowej pasty z pistacji trzeba zacząć od sparzenia orzechów wrzątkiem lub podprażenia ich w piekarniku. Następnie przekładamy je na czystą ściereczkę i energicznie pocieramy, by pozbyć się brązowych łupinek. Obrane pistacje umieszczamy w blenderze i mielimy na wysokich obrotach. Początkowo zmielą się na proszek, jednak z czasem pojawi się tłuszcz, który przekształci je w gładką masę. Orzechy trzeba mielić w blenderze przez około 10 minut. 

Przepis na mazurek z pistacjami 

Składniki

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 150 g masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 3 żółtka, 
  • szczypta soli, 
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego, 
  • 100 g dżemu malinowego, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 100 g pasty z pistacji, 
  • 50 g pistacji 

Przygotowanie

Na blat lub stolnicę wsyp mąkę, cukier puder i dodaj szczyptę soli. Następnie pokrój masło w kostkę i połącz z suchymi składnikami. Posiekaj lub zagnieć palcami, by uzyskać konsystencję kruszonki. Dodaj żółtka i aromat waniliowy, zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę lub dłużej. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wybraną formę do pieczenia. Pamiętaj o uformowaniu boków z ciasta. Odłóż do lodówki jeszcze na 15 minut. Podpiecz schłodzony spód w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż się zarumieni. 

W naczyniu umieść serek mascarpone i pastę pistacjową. Utrzyj je razem, masa powinna lekko zwiększyć objętość. Podpieczony spód mazurka posmaruj konfiturą malinową, a następnie kremem pistacjowym. Pistacje podpraż na patelni i posiekaj, udekoruj nimi ciasto.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 02:22