Jakie ciasto upiec na Wielkanoc?
Gospodynie domowe dzielą się na dwie grupy: te, które każdej Wielkanocy zaskakują bliskich, serwując nowe, oszałamiające wypieki i te, które co roku sięgają po sprawdzone, klasyczne przepisy ze starego babcinego zeszytu. Która z tych dróg jest lepsza? Nie da się rozstrzygnąć! Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś nowego, czy chcesz przypomnieć sobie smak z dzieciństwa, inspiracje na wielkanocne wypieki i desery znajdziesz w naszych artykułach:
3 pomysły na popisowy sernik na Wielkanoc
Pascha wielkanocna - poznaj jej historię i przepis!
Przepis na wielkanocną babkę marmurkową
Ciasto na Wielkanoc tylko dla bogaczy! Co to za przepis?
Przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami
Składniki:
- 100 g wody + 20 g mąki,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 30 g cukru,
- 8 g suszonych drożdży,
- 200 g mleka,
- 80 g masła,
- 3 g soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka rodzynek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 małe jajko,
- 10 ml mleka
Przygotowanie:
Jeżeli zamiast suszonych drożdży wybierasz świeże, zacznij od zrobienia rozczynu: pokruszone drożdże zalej letnim mlekiem, wsyp łyżkę cukru i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przygotuj zasmażkę: do garnka wlej wodę, następnie wsyp 20 g mąki, rozmieszaj dokładnie by nie było grudek i podgrzewaj, aż masa zyska konsystencję budyniu. Odstaw do wystudzenia. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut, następnie odcedź i oprósz mąką ziemniaczaną.
W osobnym naczyniu podgrzej mleko, masło i cukier. Masło powinno się roztopić. Połącz wszystkie składniki i wystudź. Mąkę przesiej na blat lub do miski, dodaj suche drożdże lub wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zacznij zarabiać ciasto, dodając ostudzoną zasmażkę oraz masę z mleka i masła. Dodaj rodzynki, nieco ekstraktu waniliowego, szczyptę soli i wbij jajko oraz żółtko. Zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Uformuj je w kulę, ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę lub uformuj z niego dowolny kształt - podzielny będzie np. wieniec z małych bułeczek, estetycznie prezentuje się także warkocz. Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem i odstaw jeszcze na 20-30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz wyrośnięte ciasto przez około 20-25 minut, aż zrobi się rumiane.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements