StoryEditorDomowe wypieki

Ciasto drożdżowe z rodzynkami na Wielkanoc. Smakuje jak od babci!

Obok baby i sernika na wielkanocnym stole powinno pojawić się także tradycyjne ciasto drożdżowe. Nim przyjdzie sezon na owoce, można upiec je z rodzynkami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić je na ulubiony dodatek. Gdy będzie puszyste i wyrośnięte, doskonały smak gwarantowany! Jak upiec takie klasyczne ciasto?

Jakie ciasto upiec na Wielkanoc? 

Gospodynie domowe dzielą się na dwie grupy: te, które każdej Wielkanocy zaskakują bliskich, serwując nowe, oszałamiające wypieki i te, które co roku sięgają po sprawdzone, klasyczne przepisy ze starego babcinego zeszytu. Która z tych dróg jest lepsza? Nie da się rozstrzygnąć! Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś nowego, czy chcesz przypomnieć sobie smak z dzieciństwa, inspiracje na wielkanocne wypieki i desery znajdziesz w naszych artykułach: 

3 pomysły na popisowy sernik na Wielkanoc 

Pascha wielkanocna - poznaj jej historię i przepis! 

Przepis na wielkanocną babkę marmurkową 

Ciasto na Wielkanoc tylko dla bogaczy! Co to za przepis? 

Przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami 

Składniki

  • 100 g wody + 20 g mąki, 
  • 500 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 1 żółtko, 
  • 30 g cukru, 
  • 8 g suszonych drożdży, 
  • 200 g mleka, 
  • 80 g masła, 
  • 3 g soli, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 szklanka rodzynek, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 małe jajko, 
  • 10 ml mleka 

Przygotowanie

Jeżeli zamiast suszonych drożdży wybierasz świeże, zacznij od zrobienia rozczynu: pokruszone drożdże zalej letnim mlekiem, wsyp łyżkę cukru i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. 

Przygotuj zasmażkę: do garnka wlej wodę, następnie wsyp 20 g mąki, rozmieszaj dokładnie by nie było grudek i podgrzewaj, aż masa zyska konsystencję budyniu. Odstaw do wystudzenia. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut, następnie odcedź i oprósz mąką ziemniaczaną. 

W osobnym naczyniu podgrzej mleko, masło i cukier. Masło powinno się roztopić. Połącz wszystkie składniki i wystudź. Mąkę przesiej na blat lub do miski, dodaj suche drożdże lub wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zacznij zarabiać ciasto, dodając ostudzoną zasmażkę oraz masę z mleka i masła. Dodaj rodzynki, nieco ekstraktu waniliowego, szczyptę soli i wbij jajko oraz żółtko. Zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Uformuj je w kulę, ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by podwoiło objętość. 

Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę lub uformuj z niego dowolny kształt - podzielny będzie np. wieniec z małych bułeczek, estetycznie prezentuje się także warkocz. Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem i odstaw jeszcze na 20-30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz wyrośnięte ciasto przez około 20-25 minut, aż zrobi się rumiane.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 06:17