Sekrety idealnej babki wielkanocnej
Idealna babka wielkanocna powinna być miękka i puszysta. Choć zasadniczo przygotowanie tego wypieku nie jest trudne, warto być ostrożnym - babka może opaść lub zrobić się zbyt sucha. Z tego powodu dobrze pamiętać o kilku trikach. Przede wszystkim, składniki, których użyjemy do pieczenia, powinny mieć temperaturę pokojową - ta zasada stosuje się także do jajek. Jeśli zdarzy nam się o nich zapomnieć i nie wyjąć na czas z lodówki, można je szybko ogrzać, wkładając na chwilę do ciepłej wody.
Na uzyskanie idealnego efektu warto poświęcić trochę czasu. Jeżeli zależy nam na puszystej babce, dobrze zacząć od zmiksowania na puch samego masła, a dopiero potem dodać cukier. Potrwa to nieco dłużej, niż ucieranie obu składników razem, jednak efekt będzie doskonały. Z kolei aby uniknąć zakalca, warto wymieszać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami i dodawać je do ucieranej masy.
Aby babka nie opadła, lepiej unikać otwierania piekarnika podczas pieczenia. Może to stanowić kłopot, zwłaszcza jeśli piekarnik jest wyposażony w nieprzezroczyste drzwiczki, jednak lepiej odczekać czas pozostały do końca pieczenia i dopiero sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Zmiany temperatury mogą bowiem sprawić, że babka nie wyrośnie odpowiednio.
Przeczytaj także: Ciasto na Wielkanoc tylko dla bogaczy! Co to za przepis?
Przepis na marmurkową babkę wielkanocną
Składniki:
- 25 dag masła
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mielonej
Przygotowanie:
Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie wbij jajka. osobnym naczyniu wymieszaj mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo suche składniki do mokrych, ucierając, by się połączyły. Gotową masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kawę, rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Wymieszaj.
Formę do babki natłuść i wysyp mąką. Na dno wlej ciemną masę z kawą, a następnie dodaj jasną masę. Za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków delikatnie wymieszaj ciasto, tworząc marmurkowy efekt. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements