Czy babka z majonezem to wypiek na słono?
Ze względu na to, że zazwyczaj dodajemy majonez do kanapek i sałatek lub jemy go z frytkami, wizja babki z majonezem może wywołać zniechęcenie u osób, które nigdy jej nie próbowały. Warto jednak się przełamać, bo smak tego wypieku jest naprawdę zaskakujący!
Przeczytaj także: Ceny majonezu wystrzeliły jak rakieta. Co się dzieje?
Babka majonezowa to wypiek, który tradycyjnie podaje się na słodko. Majonez zastępuje w przepisie olej, masło lub margarynę. Jego smak znika po upieczeniu, za to ciasto staje się miękkie, puszyste i wilgotne, czyli dokładnie takie, jak w pierwszorzędnej babce! Warto wypróbować przepis na babkę z majonezu szczególnie w okolicach Wielkanocy.
Przeczytaj także: Domowe sposoby na walkę z inflacją: poznaj przepis na majonez!
Sprawdzony przepis na babkę z majonezem
Składniki:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki majonezu
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, w tym jajka i majonez, powinny być w temperaturze pokojowej. Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Następnie dodaj żółtka i utrzyj całość.
W osobnym naczyniu przesiej mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Połącz suche składniki, a następnie wymieszaj je z jajkami. Pod koniec miksowania dodaj majonez i wymieszaj. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przelej masę do formy i piecz w 170 stopni Celsjusza przez ok. 40-45 minut. Przed podaniem polej lukrem lub polewą.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements