StoryEditorPyszny przepis!

Ciasto na Wielkanoc tylko dla bogaczy! Co to za przepis?

W związku z tym, że ceny majonezu wystrzeliły w górę jak szalone, znana i lubiana babka majonezowa może się okazać w tym roku przepisem tylko dla najbogatszych! Warto jednak zapolować na promocję i przygotować ten przysmak na Wielkanoc lub bez okazji. Jaki jest przepis na babkę z majonezem?

Czy babka z majonezem to wypiek na słono? 

Ze względu na to, że zazwyczaj dodajemy majonez do kanapek i sałatek lub jemy go z frytkami, wizja babki z majonezem może wywołać zniechęcenie u osób, które nigdy jej nie próbowały. Warto jednak się przełamać, bo smak tego wypieku jest naprawdę zaskakujący! 

Przeczytaj także: Ceny majonezu wystrzeliły jak rakieta. Co się dzieje? 

Babka majonezowa to wypiek, który tradycyjnie podaje się na słodko. Majonez zastępuje w przepisie olej, masło lub margarynę. Jego smak znika po upieczeniu, za to ciasto staje się miękkie, puszyste i wilgotne, czyli dokładnie takie, jak w pierwszorzędnej babce! Warto wypróbować przepis na babkę z majonezu szczególnie w okolicach Wielkanocy

Przeczytaj także: Domowe sposoby na walkę z inflacją: poznaj przepis na majonez! 

Sprawdzony przepis na babkę z majonezem 

Składniki

  • 4 jajka 
  • 2/3 szklanki majonezu 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 
  • 90 g mąki pszennej 
  • 90 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie

Wszystkie składniki, w tym jajka i majonez, powinny być w temperaturze pokojowej. Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Następnie dodaj żółtka i utrzyj całość. 

W osobnym naczyniu przesiej mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Połącz suche składniki, a następnie wymieszaj je z jajkami. Pod koniec miksowania dodaj majonez i wymieszaj. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przelej masę do formy i piecz w 170 stopni Celsjusza przez ok. 40-45 minut. Przed podaniem polej lukrem lub polewą. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 22:51