StoryEditorPrzepis na święta

Najlepszy makowiec na Boże Narodzenie

Bez makowca ani rusz. To tradycyjne ciasto świąteczne. Jest słodkie i sycące. Jak je wykonać, aby zachwycało wszystkich domowników?

Makowiec

Składniki: 

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka Wypasionego 3,2%
  • 165 g masła Polskiego
  • 7 żółtek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ łyżeczki soli

Masa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny lub 3–4 łyżki gorącej wody

image
Klasyka z nutą nowoczesności

Pomysł na bożonarodzeniowy deser: wypróbuj piernikowy sernik!

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn (składniki odejmujemy ze składników na ciasto). Do niedużego naczynia kruszymy drożdże, zasypujemy 2 łyżkami cukru, a następnie zalewamy 100 ml letniego mleka Wypasionego. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy, by nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło Polskie roztapiamy, studzimy. Pozostałą mąkę łączymy z mlekiem, żółtkami, solą i cukrami, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulę i przykryte ściereczką pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości ciasta).

Masę makową mieszamy z bułką tartą i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno ze szczyptą soli.

Ciasto drożdżowe dzielimy na 2–3 części, wałkujemy na prostokąty o grubości około 3 mm. Nakładamy masę makową, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy, a końce makowców zlepiamy lub podkładamy pod spód. Każdy z makowców przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia i zawijamy w papier, zostawiając w środku ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Układamy na dużej blaszce, zostawiając dość duży odstęp od siebie i pozostawiamy jeszcze na 10–15 minut w ciepłym miejscu.

Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 35–40 minut, do złotobrązowego koloru. Lekko studzimy, jeszcze ciepłe lukrujemy (cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny lub gorącą wodą) i ewentualnie dekorujemy (np. suchym makiem, kandyzowaną skórką pomarańczową).

Przepis autorstwa Mlekovity ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 

fot. Mlekovita

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. marzec 2024 14:59