Makowiec
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka Wypasionego 3,2%
- 165 g masła Polskiego
- 7 żółtek
- 50 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- ½ łyżeczki soli
Masa makowa:
- 850 g gotowej masy makowej
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z ½ cytryny lub 3–4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn (składniki odejmujemy ze składników na ciasto). Do niedużego naczynia kruszymy drożdże, zasypujemy 2 łyżkami cukru, a następnie zalewamy 100 ml letniego mleka Wypasionego. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy, by nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło Polskie roztapiamy, studzimy. Pozostałą mąkę łączymy z mlekiem, żółtkami, solą i cukrami, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulę i przykryte ściereczką pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości ciasta).
Masę makową mieszamy z bułką tartą i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno ze szczyptą soli.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 2–3 części, wałkujemy na prostokąty o grubości około 3 mm. Nakładamy masę makową, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy, a końce makowców zlepiamy lub podkładamy pod spód. Każdy z makowców przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia i zawijamy w papier, zostawiając w środku ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Układamy na dużej blaszce, zostawiając dość duży odstęp od siebie i pozostawiamy jeszcze na 10–15 minut w ciepłym miejscu.
Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 35–40 minut, do złotobrązowego koloru. Lekko studzimy, jeszcze ciepłe lukrujemy (cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny lub gorącą wodą) i ewentualnie dekorujemy (np. suchym makiem, kandyzowaną skórką pomarańczową).
Przepis autorstwa Mlekovity ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym
fot. Mlekovita