StoryEditorKlasyka z nutą nowoczesności

Pomysł na bożonarodzeniowy deser: wypróbuj piernikowy sernik!

Pyszny, puszysty sernik to ciasto, które sprawdza się w każdych okolicznościach. Jeśli w dodatku ma w sobie korzenną, piernikową nutę, staje się idealnym deserem na Boże Narodzenie! Jak przygotować sernik, który połączy w sobie klasykę i nowoczesność?

Jakie desery serwować w święta? 

Święta to zwykle okazja, by trochę zaszaleć przy stole i spróbować przysmaków, których na co dzień nie mamy okazji jeść. Z tego powodu warto obudzić sobie kuchenną kreatywność i spróbować przygotować również coś ciekawego na deser. Wiele osób jest zdania, że na Boże Narodzenie najlepiej sprawdza się klasyka – jednak to, że stawiamy na stare, dobre przepisy, nie oznacza, że nie możemy ich urozmaicić. Może zamiast klasycznego makowca zaproponujmy gościom lekkie ciasto w typie “makowej panienki” a smak pierników i domowego sernika połączmy w jedno – na przykład tak jak w przepisie poniżej. 

Jak zrobić sernik piernikowy? 

Składniki: 

  • 200 g suchych pierniczków 
  • 75 g masła 
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 
  • 750 g twarogu chudego 
  • 100 g białej czekolady 
  • 50 g białego cukru 
  • 150 ml schłodzonej śmietanki 30% 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • kilka ozdobionych pierników do dekoracji 

Przygotowanie: 

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Pierniczki zblenduj na proszek (pamiętaj odłożyć kilka do dekoracji), połącz z masłem oraz posiekanymi orzechami. Zagnieć, by składniki się połączyły. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód wysyp masę piernikową. Ugnieć i wyrównaj, a następnie odstaw na 20 minut do lodówki. 

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj cukier, wanilię i przyprawę do piernika (przepis na domową znajdziesz tutaj). Ostudź, a gdy będzie już tylko ciepła, dodaj do twarogu. Całość zblenduj na gładką masę. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno i dodawaj ją do masy serowej, delikatnie mieszając. Na koniec wsyp proszek budyniowy i wymieszaj, by składniki się połączyły. 

Wyłóż masę serową na schłodzony spód. Piekarnik rozgrzej do ok. 175 stopni Celsjusza. Na spodzie ustaw naczynie żaroodporne z ok. 1-1,5 litra gorącej wody - dzięki parującej wodzie sernik będzie puszysty i nie popęka. Wstaw sernik i piecz przez 10 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 40 minut. Gdy czas minie, wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek! Uchyl je po 10 minutach. Sernik wyjmuj dopiero, gdy całkowicie ostygnie i od razu wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Gdy masa stężeje całkowicie, udekoruj pierniczkami lub świeżymi owocami. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 21:02