Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 2 średnie jabłka
- 2 małe cebule
- 300 g śmietany kwaśnej 18%
- garść siekanego koperku
- pół garści siekanego szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od przepłukania śledzi: umieść filety w misce z zimną wodą i zostaw na 20 minut. Po tym czasie zmień wodę. Powtarzaj płukanie do momentu, w którym śledzie uzyskają odpowiedni smak. Następnie przełóż filety na papierowy ręcznik i delikatnie osusz. Pokrój śledzie w kawałki o wielkości max. 2 cm. Cebule oraz jabłka obierz i posiekaj drobno - jeśli chcesz osłabić aromat cebuli, przepłucz ją wrzątkiem po posiekaniu. Dodaj śmietanę, koperek i szczypiorek. Wymieszaj wszystko, dopraw pieprzem i solą do smaku. Uwaga: postępuj ostrożnie z solą, jeśli śledzie były moczone w solance! Do marynaty dołóż pokrojone filety i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. W razie potrzeby dodaj do smaku łyżeczkę octu lub soku z cytryny.
Śledzie po kaszubsku – poznaj nasz przepis
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych
- 4 łyżki octu 10%
- 2 cebule
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 5-8 suszonych śliwek
- zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka gorczycy
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Śledzie wyjmij z zalewy i przez 2-3 godziny mocz w wodzie, zmieniając ją co ok. godzinę. Odsącz rybę z wody i pokrój na kawałki o wielkości 2 cm. Odłóż do miski i zalej octem. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Dodaj przyprawy i podsmaż przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj posiekane suszone śliwki, przecier i cukier. Podduszaj przez kilka minut, następnie odstaw do wystygnięcia. Gdy składniki będą chłodne, połącz je ze śledziami z octem. Wstaw do lodówki na 24 godziny, by całość się przegryzła.
Więcej o śledziach po kaszubsku przeczytasz tutaj.
Prosty przepis na śledzie w oleju
Składniki:
- 500 g płatów śledzi
- 200 g cebuli
- 250 ml oleju roślinnego
- 1 cytryna
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Solone płaty śledzi wymocz w wodzie. Jeśli używasz śledzi z oleju, również je odsącz, ale nie wykorzystuj tego oleju – zwykle jest kiepskiej jakości. Płaty ryby pokrój na kawałki o wielkości max. 2 cm. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Umieść w misce warstwę śledzi, następnie warstwę cebuli. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wyciśnij sok z cytryny i skrop nim śledzie. Następnie oprósz wszystko pieprzem i zalej olejem roślinnym tak, by przykrył rybę. Odstaw na 2-3 dni do lodówki, by smaki się przegryzły.
Śledzie pod pierzynką czyli sałatka ze śledzi z burakami
Składniki:
- 5 filetów śledziowych
- 1 cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ziemniaki
- 3 buraki
- 3 jajka
- 30 g sera żółtego
- 150 g majonezu
- pieprz, sól - do smaku
Przygotowanie:
Śledzie namocz, by pozbyć się słonego smaku. Osusz i pokrój w kawałki o wielkości do 2 cm. Ułóż je na spodzie miski. Ziemniaki ugotuj, obierz i pokrój w kostkę, a buraki po ugotowaniu zetrzyj na tarce. Jajka ugotuj na twardo. Posiekaj w kostkę razem z ogórkami i cebulą. Na warstwie śledzi połóż warstwę majonezu i dopraw do smaku pieprzem. Następnie ułóż kolejne warstwy: cebulę, ogórki, ziemniaki, majonez z pieprzem, buraki, majonez i jajka. Po wierzchu posyp serem.
Prosta zalewa octowa do śledzi
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 3 cebule
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 3 szklanki wody
- 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru lub więcej
Przygotowanie:
Śledzie wymocz w wodzie. Pokrój na duże kawałki. Cebule obierz i pokrój w grubsze plastry. Ocet wraz z liśćmi laurowymi, pieprzem, cukrem i zielem angielskim podgrzej w rondelku. Gdy zalewa będzie ciepła, wrzuć do niej cebulę na 1-2 minuty. Odstaw do wystygnięcia. Śledzie ułóż w słoiku i zalej zimną zalewą wraz z cebulą.
Jak zrobić smaczną sałatkę śledziową?
Składniki:
- 4 płaty śledziowe
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 2 ogórki konserwowe
- 200 g kwaśnej śmietany
- 50 ml majonezu
- 4 rzodkiewki
- sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
W razie potrzeby śledzie namocz, by usunąć nadmiar soli. Następnie pokrój je na kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Jabłka zetrzyj na tarce razem ze skórką. Ogórki pokrój w kostkę a rzodkiewkę w cienkie plastry lub paski. Umieść wszystkie składniki w misce. Dodaj majonez, śmietanę, sól, pieprz i ewentualnie szczyptę cukru do smaku. Wymieszaj wszystko i odstaw do lodówki, by sałatka się schłodziła.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements