StoryEditorKlasyczne smaki

Po kaszubsku czy w śmietanie? Świąteczne śledzie na 5 sposobów!

Śledzie to jedne z ryb najchętniej wybieranych podczas Bożego Narodzenia. Smakują najlepiej, przygotowane kilka dni przed Wigilią, by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć. W tym roku polecamy nasze przepisy na świąteczne klasyki!

Jak zrobić śledzie w śmietanie? 

Składniki: 

  • 500 g filetów śledziowych, 
  • 2 średnie jabłka 
  • 2 małe cebule 
  • 300 g śmietany kwaśnej 18% 
  • garść siekanego koperku 
  • pół garści siekanego szczypiorku 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

Zacznij od przepłukania śledzi: umieść filety w misce z zimną wodą i zostaw na 20 minut. Po tym czasie zmień wodę. Powtarzaj płukanie do momentu, w którym śledzie uzyskają odpowiedni smak. Następnie przełóż filety na papierowy ręcznik i delikatnie osusz. Pokrój śledzie w kawałki o wielkości max. 2 cm. Cebule oraz jabłka obierz i posiekaj drobno - jeśli chcesz osłabić aromat cebuli, przepłucz ją wrzątkiem po posiekaniu. Dodaj śmietanę, koperek i szczypiorek. Wymieszaj wszystko, dopraw pieprzem i solą do smaku. Uwaga: postępuj ostrożnie z solą, jeśli śledzie były moczone w solance! Do marynaty dołóż pokrojone filety i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. W razie potrzeby dodaj do smaku łyżeczkę octu lub soku z cytryny.

image
FOTO: Envato Elements

Śledzie po kaszubsku – poznaj nasz przepis 

Składniki: 

  • 500 g płatów śledziowych  
  • 4 łyżki octu 10%  
  • 2 cebule  
  • 8 łyżek oleju roślinnego  
  • 5-8 suszonych śliwek  
  • zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka gorczycy  
  • 200 g przecieru pomidorowego  
  • 1 łyżeczka cukru 

Przygotowanie: 

Śledzie wyjmij z zalewy i przez 2-3 godziny mocz w wodzie, zmieniając ją co ok. godzinę. Odsącz rybę z wody i pokrój na kawałki o wielkości 2 cm. Odłóż do miski i zalej octem. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Dodaj przyprawy i podsmaż przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj posiekane suszone śliwki, przecier i cukier. Podduszaj przez kilka minut, następnie odstaw do wystygnięcia. Gdy składniki będą chłodne, połącz je ze śledziami z octem. Wstaw do lodówki na 24 godziny, by całość się przegryzła. 

Więcej o śledziach po kaszubsku przeczytasz tutaj. 

Prosty przepis na śledzie w oleju 

Składniki: 

  • 500 g płatów śledzi 
  • 200 g cebuli 
  • 250 ml oleju roślinnego 
  • 1 cytryna 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego 

Przygotowanie: 

Solone płaty śledzi wymocz w wodzie. Jeśli używasz śledzi z oleju, również je odsącz, ale nie wykorzystuj tego oleju – zwykle jest kiepskiej jakości. Płaty ryby pokrój na kawałki o wielkości max. 2 cm. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Umieść w misce warstwę śledzi, następnie warstwę cebuli. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wyciśnij sok z cytryny i skrop nim śledzie. Następnie oprósz wszystko pieprzem i zalej olejem roślinnym tak, by przykrył rybę. Odstaw na 2-3 dni do lodówki, by smaki się przegryzły. 

image
FOTO: Envato Elements

Śledzie pod pierzynką czyli sałatka ze śledzi z burakami 

Składniki: 

  • 5 filetów śledziowych 
  • 1 cebula 
  • 3 ogórki konserwowe 
  • 3 ziemniaki 
  • 3 buraki 
  • 3 jajka 
  • 30 g sera żółtego 
  • 150 g majonezu 
  • pieprz, sól - do smaku 

Przygotowanie: 

Śledzie namocz, by pozbyć się słonego smaku. Osusz i pokrój w kawałki o wielkości do 2 cm. Ułóż je na spodzie miski. Ziemniaki ugotuj, obierz i pokrój w kostkę, a buraki po ugotowaniu zetrzyj na tarce. Jajka ugotuj na twardo. Posiekaj w kostkę razem z ogórkami i cebulą. Na warstwie śledzi połóż warstwę majonezu i dopraw do smaku pieprzem. Następnie ułóż kolejne warstwy: cebulę, ogórki, ziemniaki, majonez z pieprzem, buraki, majonez i jajka. Po wierzchu posyp serem.

image
FOTO: Envato Elements

Prosta zalewa octowa do śledzi 

Składniki: 

  • 500 g filetów śledziowych 
  • 3 cebule 
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10% 
  • 3 szklanki wody 
  • 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 
  • 1 łyżka cukru lub więcej 

Przygotowanie: 

Śledzie wymocz w wodzie. Pokrój na duże kawałki. Cebule obierz i pokrój w grubsze plastry. Ocet wraz z liśćmi laurowymi, pieprzem, cukrem i zielem angielskim podgrzej w rondelku. Gdy zalewa będzie ciepła, wrzuć do niej cebulę na 1-2 minuty. Odstaw do wystygnięcia. Śledzie ułóż w słoiku i zalej zimną zalewą wraz z cebulą.

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić smaczną sałatkę śledziową? 

Składniki: 

  • 4 płaty śledziowe 
  • 1 cebula 
  • 2 jabłka 
  • 2 ogórki konserwowe 
  • 200 g kwaśnej śmietany 
  • 50 ml majonezu 
  • 4 rzodkiewki 
  • sól, pieprz, szczypta cukru 

Przygotowanie: 

W razie potrzeby śledzie namocz, by usunąć nadmiar soli. Następnie pokrój je na kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Jabłka zetrzyj na tarce razem ze skórką. Ogórki pokrój w kostkę a rzodkiewkę w cienkie plastry lub paski. Umieść wszystkie składniki w misce. Dodaj majonez, śmietanę, sól, pieprz i ewentualnie szczyptę cukru do smaku. Wymieszaj wszystko i odstaw do lodówki, by sałatka się schłodziła.

image
FOTO: Envato Elements

 

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 13:14