SERNIK CYNAMONOWY
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 30 g masła Polskiego (roztopionego)
- 60 g cukru pudru
- 1 duże białko
- 30 g mąki pszennej
- 180 g zmielonych migdałów
- 1,25 łyżeczki cynamonu
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu sernikowego premium 18%
- 300 ml śmietanki Polskiej 36%
- 1 niepełna szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1,25 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,25 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego
Sposób przygotowania:
Mieszamy suche składniki na spód (migdały, cukier puder, mąkę, cynamon), następnie dodajemy do nich białko i zagniatamy do uformowania klejącego ciasta (możemy też zmiksować). Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii na grubość ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto dowolnie kroimy (na ciastka, np. na kwadraty) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 15 minut lub do lekko brązowego koloru i wysuszenia ciastek (w razie potrzeby odwracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę podsuszamy).
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kruszymy (lub miksujemy w blenderze) na piasek. Dodajemy roztopione masło Polskie, mieszamy i wykładamy na spód formy lub tortownicy (o średnicy ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i chłodzimy do momentu przygotowania sernika.
Wszystkie składniki na masę twarogową (powinny być w temperaturze pokojowej) krótko miksujemy – tylko do ich połączenia. Wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy. Pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 150ºC przez około 60–70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez ok. 12 godzin.
Po wyjęciu z formy schłodzony sernik dekorujemy cynamonem.
Przepis autorstwa Mlekovity ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym
fot. Mlekovita