StoryEditorŚwiąteczny sernik

Poznaj przepis na świąteczny sernik cynamonowy

Serników nigdy dość. Zwłaszcza w święta. Ten przepis jest wyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny. Dodatek przypraw sprawi, że już zawsze będzie kojarzył się z Bożym Narodzeniem. Jak go przygotować?

SERNIK CYNAMONOWY

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 30 g masła Polskiego (roztopionego)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 duże białko
  • 30 g mąki pszennej
  • 180 g zmielonych migdałów
  • 1,25 łyżeczki cynamonu

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego premium 18%
  • 300 ml śmietanki Polskiej 36%
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1,25 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,25 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego

image
Prosta instrukcja!

Przepis na domek z piernika: jak zrobić ciasto i jak go złożyć?

Sposób przygotowania:

Mieszamy suche składniki na spód (migdały, cukier puder, mąkę, cynamon), następnie dodajemy do nich białko i zagniatamy do uformowania klejącego ciasta (możemy też zmiksować). Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii na grubość ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto dowolnie kroimy (na ciastka, np. na kwadraty) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 15 minut lub do lekko brązowego koloru i wysuszenia ciastek (w razie potrzeby odwracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę podsuszamy).

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kruszymy (lub miksujemy w blenderze) na piasek. Dodajemy roztopione masło Polskie, mieszamy i wykładamy na spód formy lub tortownicy (o średnicy ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i chłodzimy do momentu przygotowania sernika.

Wszystkie składniki na masę twarogową (powinny być w temperaturze pokojowej) krótko miksujemy – tylko do ich połączenia. Wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy. Pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 150ºC przez około 60–70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez ok. 12 godzin.

Po wyjęciu z formy schłodzony sernik dekorujemy cynamonem.

Przepis autorstwa Mlekovity ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 

fot. Mlekovita

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. marzec 2024 16:31