StoryEditorMajonez na Wielkanoc

Przepisy na domowy majonez tradycyjny i wegański: jak go zrobić?

Król Wielkanocy jest jeden: majonez! Bez niego nie ma pysznych jajek, sałatki jarzynowej, a nawet wilgotnej babki. Jeżeli ceny majonezu w sklepie cię przerażają lub masz już dość wojen o to, który jest lepszy, przygotuj majonez w domu! To także rozwiązanie dla wegan, którzy nie chcą rezygnować z tego sosu. Jak zrobić domowy majonez w wersji zwykłej oraz wegańskiej?

Domowy majonez bez tajemnic: jak go zrobić? 

Od lat jesteśmy przyzwyczajeni, że większość potrzebnych produktów spożywczych można kupić. Jednak nasze babcie, zwłaszcza te ze wsi, o gotowym słoiczku z majonezem mogły tylko pomarzyć. Zamiast tego ucierały ten sos samodzielnie. Warto wrócić do ich receptur, bo domowy majonez jest pyszny i wcale nie taki trudny w przygotowaniu! 

Przeczytaj także: Wegańska Wielkanoc? To możliwe! Przepis na wegańską babkę z majonezem

Szykując domowy majonez trzeba poświęcić na to trochę czasu. Kluczem jest cierpliwość i spokój: olej trzeba wlewać dosłownie po kropelce! Konieczne będzie także wytrwałe ucieranie, by sos nabrał właściwej konsystencji. 

Przepis na domowy majonez 

Składniki:  

  • 1 jajko  
  • 1 łyżeczka musztardy  
  • 1 łyżka octu winnego  
  • 350 ml oleju roślinnego  
  • szczypta soli i pieprzu 

Przygotowanie

Jajko wbij do miseczki lub wysokiego naczynia. Następnie wlej ocet, dodaj sól i pieprz do smaku i zacznij ucierać. Dodaj musztardę i powoli zacznij wlewać olej, cały czas ucierając. Najlepiej zrobić to ręcznie, ale możesz użyć także blendera, ustawiając najniższe obroty. Wlewaj olej, ucierając, aż majonez osiągnie odpowiednią konsystencję. Im więcej oleju, tym gęstszy będzie sos. Gotowy majonez przełóż do słoika i przechowuj w lodówce nie dłużej niż kilka dni. 

image
FOTO: Envato Elements

Wegański majonez sojowy w domu? To możliwe! Jak go zrobić? 

Składniki

  • 0,5 szklanki mleka sojowego 
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 2 łyżeczki octu 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Wlej napój sojowy do wysokiego naczynia i ubijaj blenderem tak długo, aż pojawi się piana. Następnie wlej ocet i dodaj musztardę, połącz składniki i miksuj kilka minut. Po tym czasie możesz zacząć wlewać olej: najpierw po kilka kropli, potem wąskim strumykiem. Cały czas ubijaj majonez mikserem na niedużych obrotach. Z czasem masa zacznie gęstnieć i stanie się kremowa. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, dopraw majonez solą i pieprzem według uznania.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. kwiecień 2024 21:46