Jak przygotować wegańską Wielkanoc?
Z Wielkanocą kojarzą się dania z jajkami oraz kiełbasą. Przełożenie ich na menu dla wegan brzmi jak zadanie nie do wykonania. Tymczasem oferta produktów, które nie mają składników pochodzenia zwierzęcego, jest w Polsce na tyle szeroka, że dla wielu dań można stworzyć wegańskie odpowiedniki! Zastąpić jajko z majonezem może być trudno, jednak już warzywny pasztet czy bezmięsny żurek nie są wcale trudne do przygotowania. W wersji wegańskiej można zaserwować również ulubione desery, w tym wielkanocne baby.
Przeczytaj także: Święta bez jajek – jak przygotować Wielkanoc w wersji wege?
Przepis na babę majonezową dla wegan
Składniki:
- 150 g wegańskiego majonezu,
- 125 g cukru pudru,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 50 ml letniej wody,
- 50 ml napoju roślinnego,
- 20 g zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soku pomarańczowego,
- 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki proszku od pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz wiórki ze skórki pomarańczy. W osobnym naczyniu umieść siemię lniane i zalej je ciepłą wodą. Wymieszaj dokładnie, by pozbyć się grudek. Do siemienia dodaj majonez i cukier puder, wlej olej i sok pomarańczowy, zmiksuj na jednolitą masę. Następnie połącz suche i mokre składniki, tworząc gęste ciasto. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką lub bułką tartą. Wlej ciasto i wyrównaj je. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczoną babkę ostudź i wyjmij z formy. Udekoruj w wybrany sposób, np. lukrem, polewą lub cukrowymi jajkami.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements