StoryEditorWegańskie święta

Wegańska Wielkanoc? To możliwe! Przepis na wegańską babkę z majonezem

Okres świąteczny zwykle wiąże się z dużym spożyciem mięsa i jajek. Z tego powodu weganie często mają kłopot, by znaleźć na stole coś dla siebie. Nie musi jednak tak być: z łatwością można bowiem przygotować wegańskie odpowiedniki ulubionych dań, na przykład wielkanocnych. Czy babkę majonezową da się przekształcić w deser wegański? Oczywiście! Sprawdź, jak to zrobić.

Jak przygotować wegańską Wielkanoc? 

Z Wielkanocą kojarzą się dania z jajkami oraz kiełbasą. Przełożenie ich na menu dla wegan brzmi jak zadanie nie do wykonania. Tymczasem oferta produktów, które nie mają składników pochodzenia zwierzęcego, jest w Polsce na tyle szeroka, że dla wielu dań można stworzyć wegańskie odpowiedniki! Zastąpić jajko z majonezem może być trudno, jednak już warzywny pasztet czy bezmięsny żurek nie są wcale trudne do przygotowania. W wersji wegańskiej można zaserwować również ulubione desery, w tym wielkanocne baby. 

Przeczytaj także: Święta bez jajek – jak przygotować Wielkanoc w wersji wege?

Przepis na babę majonezową dla wegan 

Składniki

  • 150 g wegańskiego majonezu, 
  • 125 g cukru pudru, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 50 g mąki ziemniaczanej, 
  • 50 ml letniej wody, 
  • 50 ml napoju roślinnego, 
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • 1 łyżka soku pomarańczowego, 
  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej, 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 0,5 łyżeczki proszku od pieczenia 

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz wiórki ze skórki pomarańczy. W osobnym naczyniu umieść siemię lniane i zalej je ciepłą wodą. Wymieszaj dokładnie, by pozbyć się grudek. Do siemienia dodaj majonez i cukier puder, wlej olej i sok pomarańczowy, zmiksuj na jednolitą masę. Następnie połącz suche i mokre składniki, tworząc gęste ciasto. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką lub bułką tartą. Wlej ciasto i wyrównaj je. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczoną babkę ostudź i wyjmij z formy. Udekoruj w wybrany sposób, np. lukrem, polewą lub cukrowymi jajkami.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 09:01