Tańsze obiady nie muszą oznaczać słabej jakości. Wystarczy skupić się na składnikach, które nie kosztują krocie i na ich bazie przygotowywać posiłki. Ważne, aby były pełne wartościowych mikroelementów – w myśl zasady – jedzenie służy odżywianiu organizmu, a nie jedynie zaspokajaniu apetytu. Sprawdź, co gotować, żeby oszczędzić, ale jeść zdrowo.
Poznaj zasady kuchni inflacyjnej:
Planowanie to podstawa
Najważniejsze jest planowanie. Najlepiej zrobić listę zakupów, aby kupować tylko to, co jest nam potrzebne. Wydajemy jeden raz na zakupy więcej pieniędzy, ale nie musimy wciąż dojeżdżać (paliwo!) do sklepu i kupować potrzebną żywność, ale niekoniecznie w dobrej cenie.
Gotowanie na kilka dni
Jeśli to możliwe, gotuj większe ilości jedzenia, aby nie uruchamiać codziennie kuchenki. Zaoszczędzisz w ten sposób na gazie lub prądzie. Tak naprawdę bigos, leczo, zupa z soczewicy – smakują lepiej po kilku dniach od przygotowania.
Gotowanie w domu
Nie kupuj gotowych dań – znacznie taniej przygotujesz samodzielnie zdrowsze i smaczniejsze posiłki. Sprawdź poniżej nasze inspiracje.
Kupuj sezonowo
Wybieraj te produkty, które w danym momencie obrodziły i są tańsze. Latem i wiosną – warzywa i owoce związane z tymi porami roku, jesienią te odmiany, które można znaleźć w ogrodzie, np. dynię, cukinię, paprykę. Warto orientować się, jakie promocje są dostępne w najbliższym sklepie. Można zainstalować aplikacje mobilne porównujące ceny w dyskontach.
Nie marnuj jedzenia
Należy przykładać uwagę, aby sprawdzać terminy przydatności do spożycia wszystkich znajdujących się w lodówce i spiżarni produktów. Sprawdź nasze sposoby na niemarnowanie jedzenia!
Wybieraj sprytnie
Spisz produkty, które lubisz, a które mają obecnie niższą cenę. Niech one staną się podstawą posiłków. Zrezygnuj z drogich i wykwintnych składników, prosta kuchni może być naprawdę smaczna!
Przepisy na tanie obiady
Babka ziemniaczana z kapustą kiszoną i grzybami
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 200 g kiszonej kapusty
- ok. 300 g pieczarek lub leśnych grzybów
- 1 większa cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki
- olej lub masło
Sposób wykonania:
Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, drugą połowę na nieco większych oczkach i porządnie odciśnij je z nadmiaru wody. W podobny sposób zetrzyj obraną marchewkę.
Cebulę posiekaj w kostkę, grzyby dokładnie oczyść i także pokrój w kostkę. Następnie zeszklij cebulę na patelni, dodaj grzyby i podsmażaj, aż puszczą wodę. Następnie lekko je osól i duś jeszcze przez pięć minut.
Kapustę kiszoną możesz opłukać, jeśli uznasz, że jest zbyt kwaśna. Następnie poszatkuj ją i dodaj do miski z ziemniakami. Dodaj także podsmażone grzyby, wbij jajka i dodaj mąkę. Dopraw do smaku przyprawami i całość dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Masę na babkę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. półtorej godziny. Podawaj na ciepło lub na zimno z sosem grzybowym albo chrzanem.
Kotlety z kaszy gryczanej
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie tak, by nie była sypka (powinna dawać się rozgnieść widelcem). Następnie przełóż ją do miski i pozostaw, by nieco przestygła.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na odrobinie oleju. Dodaj do kaszy. Dodaj także posiekany szczypiorek, obie mąki, sól i pieprz. Wbij jajka i wyrób masę tak, jak na kotlety mielone.
W dłoniach formuj kształt kotletów, następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż kotleciki apetycznie się zarumienią. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i serem
Składniki:
- 500 g dowolnego makaronu (kokardki, rurki, świderki)
- 500 g pieczarek
- ok. 40 dag startego sera
- 2 garści szpinaku (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być al dente. Następnie odcedź go i przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę lub półplastry. Następnie podduś je na patelni razem z cebulą, a kiedy z pieczarek odparuj woda, lekko je osól i dodaj szpinak.
Podsmażone pieczarki wymieszaj z makaronem. Przygotuj naczynie żaroodporne i lekko je natłuść. Teraz połóż połowę makaronu z pieczarkami i przykryj go połową startego sera. Na warstwę sera połóż resztę makaronu i zalej całość śmietanką wymieszaną z odrobiną soli, pieprzu i gałki. Wierzch posyp pozostałym serem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 40 minut.
Te przepisy pochodzą z serwisu haps.pl
Ugotuj obiad za ok. 10 złotych!
Nasza propozycja
Zapiekanka z ziemniaków i papryki
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 2 duże cebule,
- 1 łyżka masła,
- 1 papryka
- 150 ml śmietanki 30%
- sól do smaku
- mielony pieprz czarny
- starta mozzarella, ilość według upodobań.
Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroimy na cienkie paski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Cebulę obieramy i kroimy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy na ich dnie połowę odcedzonych ziemniaków. Posypujemy cebulą oraz solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną paprykę, przykrywamy resztą ziemniaków, dodajemy sól i pieprz. Można zrobić więcej warstw zapiekanki. Całość zalewamy śmietanką i posypujemy startą mozzarellą.
Pieczemy 45-60 minut w 200 st., aż ziemniaki zmiękną, a zapiekanka nabierze rumieńców.
Smacznego!
Angelika Drygas
Fot. envato elements