StoryEditorNowe odkrycia!

Dżdżownice odpowiadają za produkcję większości zboża na świecie. Jak to możliwe?

Zbawienny wpływ dżdżownic na ekosystem jest oczywisty dla każdego, kto ma swój ogród i spotyka w nim te pożyteczne żyjątka. Najnowsze badania naukowców wykazały, że dżdżownice mogą być jeszcze bardziej wartościowe, niż do tej pory sądzono! Dlaczego?

Jak dżdżownice działają na glebę? 

Dżdżownice nie są może najpiękniejszymi stworzeniami, ale ich wartość jest ogromna. Te niepozorne żyjątka spędzają swoje życie w glebie – to ona jest ich naturalnym środowiskiem. Odpowiadają za przewietrzanie i nawożenie ziemi, wspierają rozkład materii organicznej i przyczyniają się w ten sposób do wzbogacenia gleby w składniki odżywcze, niezbędne roślinom do wzrostu. Tych zalet dżdżownic jesteśmy świadomi od lat i wykorzystujemy je na różne sposoby, w tym na niewielką skalę we własnych ogrodach. Jednak najnowsze odkrycia naukowców mogą zszokować! 

Przeczytaj także: Jak zrobić wermikompost w domowych warunkach? 

Nowe odkrycia naukowców: dżdżownice liderami w produkcji zbóż 

Jak wykazały badania prowadzone przez badaczy z Uniwersytetu Stanowego Kolorado, opublikowane w czasopiśmie „Nature Communications”, gdyby oceniać wkład dżdżownic w produkcję roślinną, należałoby uznać, że produkują około 140 milionów ton zbóż rocznie. To więcej niż całość chińskiej produkcji pszenicy (137 mln t) i więcej niż rosyjska produkcja zbóż w ogóle (120 mln t)! 

– Dżdżownice to kluczowi inżynierowie ekosystemów glebowych, którzy na wiele sposobów wspierają wzrost roślin. Jednakże ich wkład w światową produkcję rolną nie został wcześniej określony ilościowo. Nasze odkrycia wskazują, że dżdżownice odpowiadają za około 6,5% światowej produkcji zbóż (kukurydzy, ryżu, pszenicy, jęczmienia) i 2,3% produkcji roślin strączkowych, co odpowiada ponad 140 milionom ton rocznie – napisali w artykule badacze. 

Dżdżownice pobudzają odporność roślin 

Badania nad dżdżownicami nie ograniczyły się tylko do przeanalizowania ich wpływu na produkcję zbóż. Naukowcy odkryli, że dżdżownice użyźniają gleby znacznie bardziej, niż dotychczas się spodziewano. Co więcej, prawdopodobnie te stworzenia stymulują również mechanizmy obronne roślin, pobudzając w ten sposób ich odporność i pomagając bronić się przed patogenami glebowymi. Dzięki temu plony mogą być większe a wzrost roślin przebiega bez zakłóceń. 

Chrońmy pszczoły, ale nie zapominajmy o dżdżownicach 

Od kilku lat mamy do czynienia ze wzrostem świadomości na temat roli pszczół w ekosystemie. Dzięki temu coraz chętniej walczymy o populację zapylaczy. Okazuje się jednak, że w tej walce należy uwzględnić także dżdżownice. One również są narażone na negatywne skutki stosowania pestycydów. 

– Nasze odkrycia sugerują, że dżdżownice są ważnymi czynnikami napędzającymi globalną produkcję żywności. Inwestycje w politykę i praktyki agroekologiczne mające na celu wspieranie populacji dżdżownic i ogólnej różnorodności biologicznej gleby mogą w znacznym stopniu przyczynić się do osiągnięcia celów zrównoważonego rolnictwa – podkreślają badacze z Kolorado.

 

źródło: National Geographic

fot. envato elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 18:23