StoryEditorNAJCHĘTNIEJ WYBIERANE PRZEZ ROLNIKÓW ODMIANY ZIEMNIAKÓW!

Oto najlepsze odmiany ziemniaków. Jakie wybrać do uprawy?

13.12.2023., 08:00h
Istnieje wiele odmian ziemniaków – jedne idealnie będą nadawały się na frytki, inne do gotowania albo na sałatki. Jeżeli na wiosnę mamy plan, aby rozpocząć uprawę kartofli, to wybór odmiany będzie bardzo ważny. Które ziemniaki uprawiać, aby być zadowolonym? Podpowiemy!

Najlepsze odmiany ziemniaków – które szczególnie polecają rolnicy?

Istnieje klasyfikacja, według której ziemniaki dzieli się na trzy typy: A, B oraz C. Wyróżniamy też typy pośrednie. Mimo to Centrum Doradztwa Rolniczego wskazuje na jeszcze jeden, dodatkowy typ D. Według tej organizacji jest on bardzo mączysty, ma suchy i szorstki, rozgotowujący się miąższ. To sprawia, że typ D nie ma wielu zastosowań kulinarnych. Jakie odmiany ziemniaków więc wybrać? Kierujmy się przede wszystkim podstawową klasyfikacją. Oto ona.

Jakie odmiany ziemniaków wybrać? Typ A

Najważniejszą cechą typu A jest niewielka zawartość skrobi. Miąższ tych odmian ziemniaków jest twardy i wilgotny. Najbardziej będą one nadawały się do pieczenia czy grillowania bez obierania, jak również do każdego typu sałatek. Ze względu na fakt, że zawartość skrobi jest w nich naprawdę mała, będą słabo rumienić się podczas smażenia na patelni czy w głębokim tłuszczu.

Najpopularniejsze odmiany ziemniaków typu A to:

  • Denar;
  • Impala;
  • Impresja;
  • Lord;
  • Mozart;
  • Musica;
  • Nicola;
  • Oberon;
  • Viviana;
  • Volumia.

Jakie odmiany ziemniaków wybrać? Typ B

Typ B jest ogólnoużytkowy. Zaliczane do tej grupy odmiany ziemniaków odznaczają się średnim poziomem twardości. Idealnie sprawdzą się podczas smażenia, gdyż zawierają 14-16% skrobi. Podczas obróbki cieplnej ich skórka rumieni się i staje się chrupiąca, a miąższ jest wilgotny i pulchny. Tego typu kartofle wybierajmy do przygotowania frytek, placków, babek czy do różnych potraw z sosami. Te odmiany są najbardziej uniwersalne, świetnie sprawdzające się w kuchni.

Najczęściej spotykane odmiany ziemniaków typu B to:

  • Irga;
  • Irys;
  • Fresco;
  • Gloria;
  • Pasat;
  • Glada;
  • Augusta.

Jakie odmiany ziemniaków wybrać? Typ C

Ziemniaki typu C mają największą zawartość skrobi, przez co są bardziej mączyste, a ich miąższ jest niezwykle miękki i szybko się rozpada podczas smażenia lub gotowania. To jednak nie musi być wada! Tego typu kartofle to idealny materiał na purée, a także przeróżne kluski. Ziemniaki z tej grupy sprawdzą się również do pieczenia czy wyrobów garmażeryjnych. Często stosuje się je jako zagęszczacze lub dodatki do wypieków.

Najlepsze odmiany ziemniaków typu C to:

  • Ametyst;
  • Agnes;
  • Bryza;
  • Cekin;
  • Etiuda;
  • Gracja;
  • Gustaw;
  • Jurek;
  • Justa;
  • Jutrzenka;
  • Legenda;
  • Magnolia;
  • Malaga;
  • Marlen;
  • Mazur;
  • Melody.

Kamila Berthold
Fot. Pixabay

Źródło: znin.naszemiasto.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 16:02