
Najlepsze odmiany ziemniaków – które szczególnie polecają rolnicy?
Istnieje klasyfikacja, według której ziemniaki dzieli się na trzy typy: A, B oraz C. Wyróżniamy też typy pośrednie. Mimo to Centrum Doradztwa Rolniczego wskazuje na jeszcze jeden, dodatkowy typ D. Według tej organizacji jest on bardzo mączysty, ma suchy i szorstki, rozgotowujący się miąższ. To sprawia, że typ D nie ma wielu zastosowań kulinarnych. Jakie odmiany ziemniaków więc wybrać? Kierujmy się przede wszystkim podstawową klasyfikacją. Oto ona.
Jakie odmiany ziemniaków wybrać? Typ A
Najważniejszą cechą typu A jest niewielka zawartość skrobi. Miąższ tych odmian ziemniaków jest twardy i wilgotny. Najbardziej będą one nadawały się do pieczenia czy grillowania bez obierania, jak również do każdego typu sałatek. Ze względu na fakt, że zawartość skrobi jest w nich naprawdę mała, będą słabo rumienić się podczas smażenia na patelni czy w głębokim tłuszczu.
Najpopularniejsze odmiany ziemniaków typu A to:
- Denar;
- Impala;
- Impresja;
- Lord;
- Mozart;
- Musica;
- Nicola;
- Oberon;
- Viviana;
- Volumia.
Jakie odmiany ziemniaków wybrać? Typ B
Typ B jest ogólnoużytkowy. Zaliczane do tej grupy odmiany ziemniaków odznaczają się średnim poziomem twardości. Idealnie sprawdzą się podczas smażenia, gdyż zawierają 14-16% skrobi. Podczas obróbki cieplnej ich skórka rumieni się i staje się chrupiąca, a miąższ jest wilgotny i pulchny. Tego typu kartofle wybierajmy do przygotowania frytek, placków, babek czy do różnych potraw z sosami. Te odmiany są najbardziej uniwersalne, świetnie sprawdzające się w kuchni.
Najczęściej spotykane odmiany ziemniaków typu B to:
- Irga;
- Irys;
- Fresco;
- Gloria;
- Pasat;
- Glada;
- Augusta.
Jakie odmiany ziemniaków wybrać? Typ C
Ziemniaki typu C mają największą zawartość skrobi, przez co są bardziej mączyste, a ich miąższ jest niezwykle miękki i szybko się rozpada podczas smażenia lub gotowania. To jednak nie musi być wada! Tego typu kartofle to idealny materiał na purée, a także przeróżne kluski. Ziemniaki z tej grupy sprawdzą się również do pieczenia czy wyrobów garmażeryjnych. Często stosuje się je jako zagęszczacze lub dodatki do wypieków.
Najlepsze odmiany ziemniaków typu C to:
- Ametyst;
- Agnes;
- Bryza;
- Cekin;
- Etiuda;
- Gracja;
- Gustaw;
- Jurek;
- Justa;
- Jutrzenka;
- Legenda;
- Magnolia;
- Malaga;
- Marlen;
- Mazur;
- Melody.
Kamila Berthold
Fot. Pixabay
Źródło: znin.naszemiasto.pl