Czym jest zbilansowana dieta?
W czasach, gdy na każdym kroku możemy kupić suplementy diety, uzupełniające właściwie wszystkie możliwe witaminy i substancje odżywcze w organizmie, często zapominamy, że podstawą nie są apteczne specyfiki, ale zdrowa i zbilansowana dieta. Powinna składać się z wartościowych produktów dobrej jakości, które dostarczą naszemu ciału wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki. Zbilansowana dieta łączy w sobie białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach.
W zbilansowanej diecie unikaj cukru i... fake newsów
Dzięki dostępowi do źródeł internetowych możemy szybko i w łatwy sposób zdobyć wiedzę o tym, jak prawidłowo skomponować zbilansowaną dietę dla całej rodziny. Jednak równocześnie samodzielne zgłębianie wiedzy o zdrowym żywieniu niesie ze sobą zagrożenie, że natrafimy na fake newsy, których nie będziemy w stanie zweryfikować. Przez to możemy w dobrej intencji wyeliminować z diety produkty, które tak naprawdę nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia, a nawet mogą dostarczyć nam składników odżywczych. Jednym z takich produktów jest mięso drobiowe, które, choć popularne, ma wielu przeciwników.
Jakie zalety ma mięso drobiowe?
Mięso drobiowe uchodzi za odżywcze i lekkostrawne. Badania nad nim wykazały, że dostarcza organizmowi cennego białka z kompletem wartościowych aminokwasów. Zawiera między innymi witaminy A, E, C, PP oraz witaminy z grupy B. Mięso z drobiu ma w sobie także łatwo przyswajalne żelazo oraz cynk, które pomagają budować odporność organizmu i korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci. Znajdziemy w nim również potas i magnez.
Czy mięso drobiowe jest faszerowane antybiotykami?
Osoby, które dbają o zrównoważoną dietę, często decydują się zrezygnować z mięsa drobiowego, słysząc, że w hodowlach drób faszerowany jest antybiotykami i stymulatorami wzrostu. Okazuje się jednak, że w polskich warunkach jest to mit. W Polsce nieuzasadnione stosowanie antybiotyków i stymulatorów wzrostu jest zakazane. Silne leki wolno podawać ptactwu hodowlanemu tylko w sytuacji, gdy w stadzie pojawi się choroba. Odbywa się to wówczas pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii, a hodowca musi przestrzegać okresu karencji dla konkretnej substancji, czyli terminu, który gwarantuje całkowite pozbycie się pozostałości leku z organizmu ptaków poddanych leczeniu.
Z kolei antybiotykowe stymulatory wzrostu są w Polsce zakazane całkowicie. Mięso drobiowe podlega szczegółowym badaniom, prowadzonym przez producentów oraz Inspekcję Weterynaryjną. Jeżeli tego typu środki zostaną wykryte, partia mięsa jest natychmiast wycofywana z dystrybucji. W przypadku polskich producentów ma to miejsce rzadko – IW podkreśla, że nadmierne stosowanie weterynaryjnych produktów leczniczych w przypadku drobiu to przypadki niezmiernie rzadkie, wręcz incydentalne.
Czy mięso drobiowe zawiera hormony?
Kolejna popularna teoria głosi, że produkcja mięsa drobiowego na dużą skalę jest możliwa dzięki hormonom przyspieszającym wzrost. Miałyby one być podawane ptactwu, by szybciej przybierało na wadze, dzięki czemu miałoby być możliwe przyspieszenie cyklu produkcyjnego. Jest to jednak mit. Stosowanie środków hormonalnych jest surowo zakazane w Unii Europejskiej. Co więcej, okazuje się, że aplikowanie hormonów jest procesem na tyle skomplikowanym, że nawet gdyby producenci drobiu usiłowali obejść regulacje prawne, byłoby to po prostu nieopłacalne i... nieskuteczne.
Jak podkreślają hodowcy, przyspieszenie cyklu produkcyjnego osiąga się poprzez dobór odpowiedniej rasy ptactwa oraz zbilansowanej paszy i warunków, które wspierają wzrost.
Mięso drobiowe a GMO
Często natrafić można na opinię, że mięso drobiowe jest modyfikowane genetycznie. To zbyt duże uproszczenie, które w efekcie stało się krzywdzącym mitem. Samo mięso nie jest bowiem modyfikowane w żaden sposób. Jednak często ptaki karmione są paszami, zawierającymi składniki GMO - np. soję. Badania, prowadzone na całym świecie (w Polsce odpowiadały za nie Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach), wykazały, że karmy ze składnikami modyfikowanymi genetycznie nie mają wpływu na zdrowie ptaków i stan mięsa. Jest ono zatem bezpieczne dla człowieka, nawet jeżeli w gospodarstwie stosowano pasze GMO.
Czym jest choroba białych włókien?
Zaledwie kilka miesięcy temu internet rozgrzała do czerwoności tak zwana “choroba białych włókien”, która miała atakować drób. W sieci pojawiły się materiały, prezentujące mięso z białymi paskami, uznanymi za objaw choroby. Tymczasem producenci drobiu wyjaśniają: choroba białych włókien nie istnieje. Można mówić o “syndromie białych włókien”, który jednak nie jest jednostką chorobową. Polega na odkładaniu się komórek tłuszczowych na powierzchni mięśnia piersiowego ptaka. Powstające w ten sposób paski nie są szczególnie estetyczne, ale nie świadczą o chorobie drobiu ani nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka.
W jakich warunkach hoduje się drób w Polsce?
Bardzo często powtarzanym mitem jest ten o okrutnych warunkach, w jakich hoduje się drób. Mówi się o ciasnych klatkach, obsadzonych do granic możliwości i przetrzymywaniu ptaków w ciemnościach. Jednak zarówno polskie prawo jak i normy Unii Europejskiej dokładnie regulują warunki hodowli ptactwa. Określają między innymi zagęszczenie oraz natężenie światła, które trzeba im dostarczyć. Wymagania w zakresie dobrostanu zwierząt mają na celu zapewnienie im zdrowia, komfortu bytowania, a także zapobiegania zranieniom i cierpieniu. Nad hodowlami czuwa także Inspekcja Weterynaryjna, która kontroluje, czy przepisy są przestrzegane. Prawo dotyczące dobrostanu drobiu w Polsce jest jednym z najbardziej restrykcyjnych.
Jakie mięso drobiowe wybierać?
Okazuje się zatem, że wiele popularnych opinii na temat drobiu to tak naprawdę krzywdzące mity. Dbając o zdrowie swoje i bliskich poprzez zbilansowaną dietę wcale nie musimy więc wykluczać z niej mięsa drobiowego. Lepiej zadbać o to, by pochodziło ono od sprawdzonych dostawców, współpracujących z polskimi hodowcami, zapewniającymi ptactwu dobre warunki wzrostu i przestrzegającymi unijnych i krajowych norm.
oprac. na podstawie materiałów Dobry Drób i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements