Podawanie psu nieodpowiednich kości może spowodować choroby trawienne, a nawet uszkodzenia przewodu pokarmowego. Przy zachowaniu ostrożności, kości mogą stanowić element codziennej diety domowych pupili. Psy lubią kości, ponieważ mają wielką potrzebę żucia. Dzięki temu, nie tylko stymulują swój mózg, ale oczyszczają zęby, ćwiczą mięśnie szczęki, a także zaspokajają uczucie głodu. Ponadto, szpik kostny zawiera cenne tłuszcze, białka, węglowodany i żelazo.
Kości dla psa w żywieniu metodą BARF
Kości to jeden z podstawowych składników diety BARF. Psy karmione tą metodą cieszą się świetnym zdrowiem i nie mają kłopotów z trawieniem. BARF, czyli Biologically Approprite Raw Food (biologicznie odpowiednie surowe jedzenie). Na czym polega ta dieta? Na podawaniu pokarmu w postaci surowych składników: 60% surowych kości z mięsem, 15% warzyw, 10% podrobów, 10% jaj, nabiału, oleju, białego sera, ryb i 5% owoców. Kości także można zmielić, jeśli powodują np. zaparcia. Istotne jest, aby wszystkie składniki diety, a szczególnie mięso i kości, miały dobre pochodzenie i odpowiednią jakość.
Czy każda kość dla psa jest odpowiednia?
Kości, które nadają się do podawania psom, powinny być przede wszystkim surowe, np. wołowe lub cielęce. Wieprzowe bywają ciężkostrawne, dlatego należy uważnie je dawkować. Polecane są także kości wędzone, najczęściej wołowe lub wieprzowe. Nie są zalecane w dużych ilościach, ponieważ są często chemicznie konserwowane i niezbyt zdrowe. Jakie jeszcze? Suszone, np. kurze łapki i uszy wieprzowe – podawane w formie smakołyków, czy prasowane – rozmaite kształty ze skóry, zwykle wołowej. Ważne! Kości dla psa powinny być surowe i otoczone mięsem, powinny być również dostosowane do wieku i wielkości pupila.
Surowe czy gotowane kości dla psa?
Kiedyś psy jadły dosłownie wszystko. To, co zostało z obiadu, w tym pozostałości po gotowanym kurczaku czy innym mięsie z kością. Okazuje się jednak, że żadna gotowana kość dla czworonoga nie jest wskazana. Dzieje się tak, ponieważ podczas gotowania zmienia się struktura kości, stają się one zbyt ostre po pogryzieniu i połknięciu. Zdarza się, że zatykają jelita. Nie należy podawać psom również kości pieczonych i smażonych.
Eksperci ostrzegają, aby zrezygnować z częstowania psa kośćmi drobiowymi czy króliczymi. Te łatwo rozpadają się i mogą przebić przełyk lub jelita. Z drobiu można serwować jedynie chrząstki.
Jakie są najlepsze kości dla psa?
Rarytasem są kości wołowe i przede wszystkim cielęce, oczywiście surowe, ponieważ są giętkie i miękkie, wypełnione substancjami odżywczymi. Wskazane dla seniora, psa dojrzałego i szczeniaka. Nie którzy polecają także kości jagnięce.
Podsumowując, najlepsze kości cielęce dla psa to żeberka i mostki, ważne aby były otoczone warstwą mięsa. Duże, twarde kości z bonusowymi resztkami surowego mięsa i chrząstkami to świetny gryzak dla psa. Zabawa w oskrobywanie smacznych mięsnych kąsków to zajęcie na długie godziny i relaks dla pupila.
Oprac. Angelika Drygas
Źródło: Fajny Zwierzak
Fot. envato elements