Mowa o Ayam Cemani, rasie kur pochodzącej z Indonezji, z wyspy Jawa. Kury te są całkowicie czarne nie tylko na zewnątrz, ale również w środku. Pióra, dziób i skóra, organy wewnętrzne, kości i krew – wszystko jest czarne. Za taki stan rzeczy odpowiadają geny i fibromelanoza. Uważano je za zwierzęta mityczne o dużej sile magicznej – wierzono, że dodają mężczyznom wigoru. Do Europy zostały sprowadzone w 1998 roku przez holenderskiego hodowcę Jana Steverinka.
Ayam Cemani – charakterystyka
Czarne kury to zwierzęta ozdobne, w tym celu hodowane, ale nie tylko. Ich mięso można oczywiście zjeść. Z powodu wysokiej ceny kur – mięso jest bardzo drogie. Rosół z takiej kury musiałby kosztować dużo więcej niż jego klasyczny odpowiednik. Kura kosztuje około 100 zł, okaz z rodowodem jest odpowiednio droższy, nawet kilkaset złotych więcej.
Ayam Cemani – jaja
Skorupka jaj Ayam Cemani mają kolor morelowy. Młode kurczaczki są czarne. Kury te są niezwykle inteligentne i szybko przystosowują się do różnych warunków klimatycznych. Są ułożone, choć energiczne.
Ayam Cemani – hodowla
To rasa, która nie jest wybitnie produktywna, jeśli chodzi o ilość składanych jaj. Hodowca powinien zapewnić im dobre warunki rozwoju i zbilansowaną dietę. Zdarza się, że mogą pojawić się problemy z wykluciem jaj. Ponadto osobniki tej rasy są dosyć drogie. Koguty tej rasy znane są z okrutnych walk, które odbywają się na Bali. Ptaki te są mocniej umięśnione i szybciej biegają.
Oprac. Angelika Drygas
fot. pixabay
Źródło: Wikipedia, kuryikoguty.pl