Niestrawność to dolegliwość żołądkowa, najczęściej objawia się uczuciem wypełnienia brzucha i wzdęciami, nudnościami, zaparciami oraz zgagą. Może pojawić się także odbijanie, biegunka, a nawet wymioty.
Jakie posiłki powodują niestrawność?
Jedne z bardziej szkodliwych pokarmów to:
- potrawy tłuste, smażone,
- tłuszcze zwierzęce,
- produkty z dużą ilością konserwantów,
- fast foody.
Objawy przejedzenia:
- wzdęcie,
- uczucie ciężkości,
- ospałość,
- zgaga,
- mdłości,
- ból brzucha.
Domowe sposoby na przejedzenie:
Zaparz zioła i się nimi delektuj. Napary ziołowe, z mięty, rumianku, kopru włoskiego czy dziurawca likwidują nieprzyjemne skutki niestrawności i działają rozkurczowo oraz żółciopędnie. Łagodzą wzdęcia.
Stosuj aktywną formę odpoczynku, nie kładź się po posiłku, chodzenie pobudza trawienie!
Wypij kubek ciepłej herbaty – czarnej, zielonej, białej lub czerwonej.
Starym sprawdzonym sposobem jest kleik z mielonego lnu. Łyżkę zmielonych nasion zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na 15 minut.
Pomaga też mieszanka z octem jabłkowym. Wystarczy wlać do szklanki ciepłej wody łyżkę octu.
Wspaniale działa ciepła woda z cytryną, która oczyszcza organizm.
Warto wykorzystać dobroczynne działanie imbiru. Ścieramy korzeń i zaparzamy go w gorącej wodzie.
Pomocne mogą okazać się także suszone śliwki, jogurty i kefiry pełne bakterii probiotycznych.
Angelika Drygas
Fot. envato elements