Anglicy również doceniają te owoce. Mawiają, że zjedzenie jednego jabłka dziennie pomoże trzymać się z daleka od lekarza. Inni twierdzą, że powinniśmy jeść co najmniej dwie sztuki tego owocu – jedno jabłko rano, a drugie wieczorem. Taka podaż zapewni zarówno zdrowie, jak i urodę. Skąd to przekonanie?
Jedz jedno jabłko dziennie, a będziesz zdrów jak ryba
Odmian jabłek mamy bez liku! Każde jest inne, ma inny kolor, kształt, fakturę, smak czy zapach. Ich wartość odżywcza jest także odmienna, jednak jabłka mają wiele cech wspólnych i warto je zjadać każdego dnia. Dlaczego? Bo mnóstwo w nich witamin, błonnika i minerałów.
Dlaczego powinniśmy jeść jabłka?
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia człowiek chcący zachować dobre zdrowie i kondycję, powinien codziennie jeść warzywa i owoce. Dobrze, jeśli w menu pojawią się jedna lub dwie porcje owoców, np. jedno jabłko.
Jabłka – co zawierają?
W jabłku znajdziemy sporo witamin (np. A, B, C, D, E, K,) i minerałów, m.in. potas, wapń, miedź i magnez. Poza tym dobroczynne pektyny i błonnik, które oczyszczają organizm nawet z niektórych metali ciężkich (np. z ołowiu i kobaltu). Jabłka są źródłem polifenoli, garbników i antocyjanów, które zmniejszają stres oksydacyjny oraz groźne stany zapalne.
Właściwości jabłek:
- zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita, ponieważ regulują pracę jelit i chronią organizm przed bolesnymi zaparciami; zawierają także cenne flawonoidy;
- zmniejszają ryzyko cukrzycy;
- obniżają poziom złego cholesterolu i tym samym zapobiegają miażdżycy, chronią tętnice przed zapychaniem;
- wspierają pracę układu krążenia i mięśnia sercowego (ponieważ są źródłem potasu);
- dobrze działają na proces trawienia i regulację procesów przemiany materii;
- oczyszczają organizm z toksyn.
Jabłka a cukrzyca
Jabłka są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, zatem mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę, oczywiście po konsultacji z lekarzem. W jabłku znajduje się także kwercetyna, która może zapobiec zachorowaniu na zaćmę osób cierpiących na cukrzycę.
Jabłka a odchudzanie
Średniej wielkości jabłko ze skórką ma ok. 60 kalorii, czyli niewiele. Osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy mogą spokojnie jeść jabłka. Te owoce oczyszczą organizm ze złogów, pomogą wyregulować wypróżnianie i pracę jelit, zaspokoją głód i przyspieszą przemianę materii. Najlepiej spożywać je na surowo i ze skórką, która zawiera sporo witamin i błonnika.
Jabłka mogą zapobiec rakowi jelita grubego
Jabłka są tanie i dostępne na każdym kroku. Ich cena nie jest wysoka, być może dlatego wiele osób nie docenia ich właściwości. Zawarte w jabłkach flawonoidy to wielkie wsparcie w trawieniu i regulowaniu pracy jelit, wsparcie w ochronie przed zapadnięciem na raka jelita grubego.
oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements