Korzystanie z dobrodziejstw natury może wyjść nam jedynie na zdrowie. Warto wybierać owoce pełne składników odżywczych, błonnika, witamin, substancji mineralnych i antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. To właśnie one uchronią nasz organizm przed starzeniem, cukrzycą, chorobami krążenia, a nawet otyłością. W naszym kraju mamy sporo swoich superfruits, jak: czarna i czerwona porzeczka, maliny, aronia, rokitnik.
Rokitnik – najzdrowszy owoc świata rośnie w Polsce
Całkiem niedawno okazało się, a odkryli to naukowcy z Korei Południowej i Chin, że bakterie probiotyczne z owoców rokitnika mają dużo bakterii mlekowych (L. Gasseri) hamujących aktywację puryn, które wspomagają koronawirusa. Tak naprawdę znany od starożytności rokitnik, teraz ma swój najlepszy czas.
Superowoc z witaminą C
Rokitnik to bomba witaminowa, zwłaszcza w kontekście witaminy C, w stu gramach może jej zawierać od 300 do 2500 mg. Wszystko zależy od odmiany, czy warunków uprawy. Przewyższa pod tym względem cytrynę, czy nawet dziką różę. Najważniejsze, że witamina C również jest obecna w rozmaitych przetworach z rokitnika. Owoc ten ma działanie antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowe.
„Rokitnik zwyczajny znany jest z ogromnej zawartości witaminy C. Jest naturalną apteką, zawiera 190 substancji bioaktywnych, witamin, minerałów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Witamina C, choć samo słowo >>witamina<< wydaje się lekkie, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Dlatego rokitnik znany jest ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Witamina C to naturalny antyoksydant, który działa antynowotworowo zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu raka” – podkreśla prof. Stanisław Pluta, Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach.
Po co nam tyle witaminy C?
Witamina C musi być dostarczana z pożywieniem. Oprócz rokitnika, najlepszym jej źródłem są owoce jagodowe, jarmuż, papryka, natka pietruszki czy dereń.
Witamina C:
- ma silne działanie przeciwutleniające i zwalcza wolne rodniki,
- chroni przed działaniem toksyn i zanieczyszczeń,
- ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwdziała tworzeniu się komórek nowotworowych,
- poprawia wchłanianie żelaza,
- zmniejsza poziom cholesterolu,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- wpływa na polepszenie stanu skóry i włosów.
Przetwory z rokitnika
Rokitnik jest stosowany w branży spożywczej i kosmetycznej, ale także w medycynie. Okazuje się, że sok z rokitnika może wspomagać chemioterapię. Olej natomiast jest źródłem wszystkich czterech kwasów tłuszczowych omega. Do najpopularniejszych przetworów z rokitnika należą soki, syropy, dżemy i oleje właśnie. Sok i syrop z rokitnika stosuje się w celu wzmocnienia odporności organizmu, w profilaktyce i w czasie trwania infekcji. W małym kieliszku soku z rokitnika znajdziemy aż 100 mg witaminy C, czyli całe zapotrzebowanie dzienne dorosłego człowieka.
Dżem z rokitnika
Dżemy rokitnikowe z dodatkiem ksylitolu są polecane także diabetykom. Natomiast olej w pulpie z miąższu owoców rokitnika jest bogaty w cenne bioaktywne składniki odżywcze: tokoferole (witamina E), sterole (beta-sitosterol), karotenoidy (beta-karoten) i kwas Omega 7. Z jego pomocą można wspomagać leczenie schorzeń przewodu pokarmowego, wzmacniać odporność, czy wpływać pozytywnie na kondycję serca i układu krążenia.
Olej z miąższu owoców rokitnika
To bogate źródło składników bioaktywnych takich jak: kwasy tłuszczowe – kwas Omega 7 palmitooleinowy, karotenoidy, tokoferole (wit. E), sterole (B-sterol). Jakie są jego zalety? Zmniejsza dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka, wspomaga gojenie nadżerek i regenerację śluzówek przewodu pokarmowego, jest stosowany w leczeniu uszkodzeń skóry.
Angelika Drygas
Fot. envato elements
Źródło: PAP