Babkę lancetowatą kojarzymy z rozbitym kolanem i ranami. Niejednokrotne mogła służyć jako roślinny opatrunek podczas leśnych wojaży czy zabaw na wsi. Rośnie przy drogach, na łąkach i polach, w przydomowych ogródkach. Warto się w nią zaopatrzyć, by w sezonie grypowym wesprzeć organizm od środka.
Jakie właściwości ma babka lancetowata?
To roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach, np.
- ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze,
- koi błonę śluzową przewodu pokarmowego.
- pomaga na zaparcia,
- kuruje niestrawności,
- przyspiesza gojenie się ran, oparzeń,
- skraca czas infekcji,
- zmniejsza ból gardła,
- pomaga pozbyć się kaszlu, działa wykrztuśnie,
- wspiera układ odpornościowy.
Syrop z babki lancetowatej – przepis
Mikstura wspomoże kurację w trakcie przeziębień, zwłaszcza w razie meczącego kaszlu. Wystarczą osuszone liście babki – ok. 6-7 sztuk. Można je zmielić w blenderze po uprzednim zalaniu ciepłą wodą lub w maszynce do mięsa bez namaczania. W pierwszym przypadku należy odczekać ok. 20 minut i odcedzić całość. Do papki dodajemy cukier (ok pół kilograma), zagotowujemy i przelewamy do czystych buteleczek. Do lodówki wstawiamy przestygnięty syrop.
Drugi sposób – po zmiażdżeniu liście zalewamy wodą, dodajemy 0,5 kg cukru i gotujemy na niewielkim ogniu. Mieszamy systematycznie, ponieważ mikstura się zagęści. Przelewamy do słoików i zakręcamy, stawiamy je wieczkami do dołu. Całość przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Dawkowanie to około 2-3 łyżki syropu na dzień.
Napar z babki lancetowatej – przepis
To dziecinnie proste. Wystarczą liście babki – świeże lub suszone, które zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie przecedzamy i spożywamy. Napar polecany jest w przypadku niestrawności, natomiast płukanka sprawdzi się w czasie chrypki!
Babka lancetowata – witaminy
Babka lancetowata jest bogata we flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki temu organizm jest chroniony przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ale nie tylko. Te związki hamują starzenie i przeciwdziałają nowotworom. W babce znajdują się także witaminy (np. C i K), a także cynk, potas, krzem, fosfor, wapń, sód.
Kiedy zbierać babkę lancetowatą?
Wybieramy rośliny rosnące z dala od drogi, fabryk i innych zanieczyszczeń. Najdogodniejszy termin to czerwiec i lipiec, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby babkę zrywać nawet we wrześniu. Ale to ostatni dzwonek. Liście suszymy po zerwaniu, aby roślina zachowała swoje prozdrowotne właściwości. W jaki sposób? Umyte i osuszone liście układamy na papierze lub kawałku materiału w lekko zacienionym i przewiewnym miejscu.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements