StoryEditorZdrowe zioła

Liście, które leczą! Poznaj przepis na syrop i napar z babki lancetowatej

27.09.2023., 14:00h
Wrzesień to ostatni moment na zebranie drogocennych liści babki lancetowatej. Roślina wykorzystywana przez nasze babcie może przydać się w okresie jesienno-zimowych infekcji. Jak przygotować z niej lecznicze mikstury?

Babkę lancetowatą kojarzymy z rozbitym kolanem i ranami. Niejednokrotne mogła służyć jako roślinny opatrunek podczas leśnych wojaży czy zabaw na wsi. Rośnie przy drogach, na łąkach i polach, w przydomowych ogródkach. Warto się w nią zaopatrzyć, by w sezonie grypowym wesprzeć organizm od środka.

Jakie właściwości ma babka lancetowata?

To roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach, np.

  • ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, 
  • koi błonę śluzową przewodu pokarmowego.
  • pomaga na zaparcia,
  • kuruje niestrawności,
  • przyspiesza gojenie się ran, oparzeń,
  • skraca czas infekcji,
  • zmniejsza ból gardła,
  • pomaga pozbyć się kaszlu, działa wykrztuśnie,
  • wspiera układ odpornościowy.

Syrop z babki lancetowatej – przepis

Mikstura wspomoże kurację w trakcie przeziębień, zwłaszcza w razie meczącego kaszlu. Wystarczą osuszone liście babki – ok. 6-7 sztuk. Można je zmielić w blenderze po uprzednim zalaniu ciepłą wodą lub w maszynce do mięsa bez namaczania. W pierwszym przypadku należy odczekać ok. 20 minut i odcedzić całość. Do papki dodajemy cukier (ok pół kilograma), zagotowujemy i przelewamy do czystych buteleczek. Do lodówki wstawiamy przestygnięty syrop.

image

Jakie właściwości ma babka lancetowata?

FOTO: Envato Elements

Drugi sposób – po zmiażdżeniu liście zalewamy wodą, dodajemy 0,5 kg cukru i gotujemy na niewielkim ogniu. Mieszamy systematycznie, ponieważ mikstura się zagęści. Przelewamy do słoików i zakręcamy, stawiamy je wieczkami do dołu. Całość przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Dawkowanie to około 2-3 łyżki syropu na dzień.

Napar z babki lancetowatej – przepis

To dziecinnie proste. Wystarczą liście babki – świeże lub suszone, które zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie przecedzamy i spożywamy. Napar polecany jest w przypadku niestrawności, natomiast płukanka sprawdzi się w czasie chrypki!

Babka lancetowata – witaminy

Babka lancetowata jest bogata we flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki temu organizm jest chroniony przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ale nie tylko. Te związki hamują starzenie i przeciwdziałają nowotworom. W babce znajdują się także witaminy (np. C i K), a także cynk, potas, krzem, fosfor, wapń, sód. 

image
Czarny bez w domu

Sok i syrop z owoców czarnego bzu – w sam raz na infekcje!

Kiedy zbierać babkę lancetowatą?

Wybieramy rośliny rosnące z dala od drogi, fabryk i innych zanieczyszczeń. Najdogodniejszy termin to  czerwiec i lipiec, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby babkę zrywać nawet we wrześniu. Ale to ostatni dzwonek. Liście suszymy po zerwaniu, aby roślina zachowała swoje prozdrowotne właściwości. W jaki sposób? Umyte i osuszone liście układamy na papierze lub kawałku materiału w lekko zacienionym i przewiewnym miejscu.

 

Oprac. Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. kwiecień 2024 15:52