StoryEditorCzarny bez w domu

Sok i syrop z owoców czarnego bzu – w sam raz na infekcje!

28.07.2023., 10:00h
Czarny bez ma niezliczone prozdrowotne właściwości. Tym razem na tapetę bierzemy jego owoce. Można z nich przyrządzić smakowity i bardzo zdrowy sok oraz syrop. Jak się do tego zabrać?

Czarny bez to roślina wielowymiarowa. Zarówno kwiaty, jak i owoce nadają się do kuchennych eksperymentów. Ważne, aby tych części roślin nie spożywać na surowo! Z kwiatów robi się np. leczniczy syrop, ale owoce nie pozostają im dłużne i także mogą posłużyć za element prozdrowotnych miksów.

Owoce czarnego bzu – właściwości

Dojrzałe kuleczki mają barwę ciemnofioletową, są mięsiste i błyszczące, wielkość – do 8 mm. Bez często rośnie dziko w parkach, na skrajach lasów, przy drogach. W owocach czarnego bzu znajdziemy, m.in.

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A i C,
  • potas,
  • garbniki, flawonoidy, 
  • antocyjany, polifenole,
  • kwasy organiczne.

Taki skład jest imponujący i składa się na szerokie spektrum pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki.

Owoce czarnego bzu mają działanie:

  • napotne,
  • moczopędne,
  • przeciwskurczowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbólowe.

Bez także: 

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • ułatwia wypróżnianie,
  • minimalizuje stres oksydacyjny.

W efekcie, w trakcie infekcji owoce czarnego bzu czy to w soku, czy w syropie pomogą skrócić czas trwania choroby o kilka dni.

image
Naturalna receptura

Syrop z kwiatów czarnego bzu – jak przygotować i jakie kwiaty zbierać?

Co można zrobić z owoców czarnego bzu?

Najpopularniejszy jest domowy sok i syrop, który wzmacnia odporność i wspiera leczenie infekcji. Z owoców można przyrządzić także pyszny dżem.

Kiedy jest sezon na owoce czarnego bzu?

Zrywamy je pod koniec sierpnia i na początku września. Ścinamy całe baldachy, wybieramy tylko te owoce, które są dojrzałe, czarne i lśniące.

Czy owoce czarnego bzu są trujące?

Aby pozbyć się trujących właściwości tej rośliny, należy owoce poddać działaniu wysokiej temperatury lub je wysuszyć. Obróbka termiczna dezaktywuje toksyczne związki – bez stresu możemy bezpiecznie stosować takie przetworzone owoce czy kwiaty. 

Syrop z owoców czarnego bzu – przepis

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • ok. 1 kg cukru,
  • woda.

Wykonanie

Owoce czarnego bzu myjemy, wrzucamy do garnka i wsypujemy cukier. Następnie zalewamy je wodą tak, aby owoce były przykryte, ale wody nie było za dużo. Całość gotujemy do momentu, kiedy owoce puszczą soki. Czekamy aż mikstura ostygnie, przecedzamy ją, a powstały syrop przelewamy do czystych butelek lub słoików. Syrop można także pasteryzować, bez tej czynności przetrwa przechowywany w lodówce przez ok. 3 tygodnie.

Sok z czarnego bzu – przepis

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody.

Wykonanie

Owoce czarnego bzu myjemy, zalewamy wodą, wsypujemy cukier. Całość gotujemy przez ok. 2 godziny. Gdy mikstura ostygnie, całość przecedzamy, a pozostały sok gotujemy przez ok. 1 godzinę na bardzo małym ogniu. Gotowy sok przelewamy do słoików lub butelek, pasteryzujemy przez kwadrans.

oprac. Angelika Drygas

Fot. pixabay

Przepisy: medonet.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 09:58