Czarny bez to roślina wielowymiarowa. Zarówno kwiaty, jak i owoce nadają się do kuchennych eksperymentów. Ważne, aby tych części roślin nie spożywać na surowo! Z kwiatów robi się np. leczniczy syrop, ale owoce nie pozostają im dłużne i także mogą posłużyć za element prozdrowotnych miksów.
Owoce czarnego bzu – właściwości
Dojrzałe kuleczki mają barwę ciemnofioletową, są mięsiste i błyszczące, wielkość – do 8 mm. Bez często rośnie dziko w parkach, na skrajach lasów, przy drogach. W owocach czarnego bzu znajdziemy, m.in.
- witaminy z grupy B,
- witaminę A i C,
- potas,
- garbniki, flawonoidy,
- antocyjany, polifenole,
- kwasy organiczne.
Taki skład jest imponujący i składa się na szerokie spektrum pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki.
Owoce czarnego bzu mają działanie:
- napotne,
- moczopędne,
- przeciwskurczowe,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwwirusowe,
- przeciwbólowe.
Bez także:
- oczyszcza organizm z toksyn,
- ułatwia wypróżnianie,
- minimalizuje stres oksydacyjny.
W efekcie, w trakcie infekcji owoce czarnego bzu czy to w soku, czy w syropie pomogą skrócić czas trwania choroby o kilka dni.
Co można zrobić z owoców czarnego bzu?
Najpopularniejszy jest domowy sok i syrop, który wzmacnia odporność i wspiera leczenie infekcji. Z owoców można przyrządzić także pyszny dżem.
Kiedy jest sezon na owoce czarnego bzu?
Zrywamy je pod koniec sierpnia i na początku września. Ścinamy całe baldachy, wybieramy tylko te owoce, które są dojrzałe, czarne i lśniące.
Czy owoce czarnego bzu są trujące?
Aby pozbyć się trujących właściwości tej rośliny, należy owoce poddać działaniu wysokiej temperatury lub je wysuszyć. Obróbka termiczna dezaktywuje toksyczne związki – bez stresu możemy bezpiecznie stosować takie przetworzone owoce czy kwiaty.
Syrop z owoców czarnego bzu – przepis
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu,
- ok. 1 kg cukru,
- woda.
Wykonanie
Owoce czarnego bzu myjemy, wrzucamy do garnka i wsypujemy cukier. Następnie zalewamy je wodą tak, aby owoce były przykryte, ale wody nie było za dużo. Całość gotujemy do momentu, kiedy owoce puszczą soki. Czekamy aż mikstura ostygnie, przecedzamy ją, a powstały syrop przelewamy do czystych butelek lub słoików. Syrop można także pasteryzować, bez tej czynności przetrwa przechowywany w lodówce przez ok. 3 tygodnie.
Sok z czarnego bzu – przepis
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu,
- 1 kg cukru,
- 1 l wody.
Wykonanie
Owoce czarnego bzu myjemy, zalewamy wodą, wsypujemy cukier. Całość gotujemy przez ok. 2 godziny. Gdy mikstura ostygnie, całość przecedzamy, a pozostały sok gotujemy przez ok. 1 godzinę na bardzo małym ogniu. Gotowy sok przelewamy do słoików lub butelek, pasteryzujemy przez kwadrans.
oprac. Angelika Drygas
Fot. pixabay
Przepisy: medonet.pl