Macierzanka to roślina wykazująca szereg właściwości prozdrowotnych. Ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, wykrztuśne, rozkurczające, a także zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Można stosować ją w formie naparów, herbatek, a nawet maści, czy kremów. Macierzankę można uprawiać w donicach lub prosto w glebie. Lepiej wybierać stanowiska słoneczne i nie przelać ją wodą, ponieważ macierzanka lepiej znosi suszę niż zbyt wilgotną ziemię.
Macierzanka i jej odmiany
Macierzanka obejmuje wiele odmian. Jest zimozieloną rośliną formie krzewu lub krzewinki. Sięga do 50 cm wysokości. Zwykle kwitnie od czerwca do lipca. Oto niektóre jej odmiany: macierzanka zwyczajna – ma czerwone, fioletowe lub różowe kwiaty i jest składnikiem leków na kaszel; macierzanka cytrynowa; macierzanka piaskowa – ma intensywny aromat; macierzanka tymianek o fioletowych kwiatach – nadaje się jako przyprawa; macierzanka ogrodowa – bardzo popularna. Zarówno macierzanka piaskowa, jak i zwyczajna mają podobne właściwości lecznicze.
Właściwości macierzanki
Roślina jest naładowana olejkami eterycznymi, zawiera również sole mineralne, garbniki i kwasy organiczne. Szczyci się działaniem odkażającym i antybakteryjnym. W starożytności i średniowieczu macierzanka służyła do wielu celów leczniczych. Zachwycała się nią zwłaszcza Św. Hildegarda. Odkryła jej zbawienne działanie na trawienie (niweluje wzdęcia, zaparcia i biegunki) i oczyszczenie organizmu.
Macierzanka tymianek
To świetny specyfik na kaszel – najlepiej w formie naparu. Łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych, ale to nie wszystko. Może zmniejszać bóle stawów i nerwobóle. Wzmacnia układ immunologiczny. Dobrze zadziała na skórę dotkniętą trądzikiem lub grzybicą.
Jak i kiedy zbierać macierzankę?
Zwykle ziele zbieramy na początku kwitnienia. Warto poczekać aż rosa obeschnie i dopiero wtedy zabierać się do działania. Ścinamy kwitnące pędy bez części zdrewniałych. Suszymy w zacienionym i przewiewnym wnętrzu. Susz nada się do przygotowania leczniczego naparu.
Napar z macierzanki… i nie tylko!
Wystarczy wsypać do szklanki łyżkę ziela macierzanki i zalać je wrzątkiem. Zaparzamy pod przykryciem przez kwadrans, przecedzamy i gotowe. Specyfik można pić w celu pozbycia się kaszlu lub usprawnienia trawienia, ale można także przemywać twarz, płukać włosy, smarować miejsca po ukąszeniu owadów. Mikstura nadaje się także do inhalacji i płukania gardła. W razie problemów z infekcjami intymnymi można zrobić sobie tzw. nasiadówkę z macierzanki. Ziele macierzanki piaskowej da się także gotować przez 20 minut. Po tym czasie wszystko przecedzamy i powstały specyfik mieszamy w wannie ze zwykłą wodą. W ten sposób przygotujemy ziołową kąpiel!
Inhalacja z tymianku
Potrzebna będzie miska z gorącą wodą – wsypujemy do niej 2 łyżki tymianku, nachylamy się nad miską i przykrywamy głowę ręcznikiem. Wdychamy opary przez usta, a wypuszczamy powietrze nosem.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements