StoryEditorProsto z ogrodu

Morwa biała w ogródku – jak ją stosować? Czy pomaga na odchudzanie?

30.05.2023., 12:00h
Morwa biała to drzewko, które z powodzeniem można posadzić w ogródku. Rodzi słodkie owoce o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jakich?

Okazuje się, że uprawa morwy białej nie należy do najtrudniejszych. Jest odporna na suszę, niskie temperatury, a nawet na zanieczyszczenia. Można ją posadzić w ogródku nawet na glebie piaszczystej, ale najlepiej na nasłonecznionym stanowisku lub w półcieniu. Morwa biała nie wymaga nawożenia i jest mało wrażliwa na choroby czy szkodniki. Kwitnie w maju, to wtedy na drzewie pojawiają się jasne kwiaty o przyjemnym zapachu. Owoce natomiast zobaczymy w lipcu – są barwy białej, różowej lub fioletowoczarnej. W smaku słodkie, a nawet mdłe.

Morwa biała – owoce czy liście?

Owoce morwy białej można jeść na surowo, prosto z drzewa oraz przygotować z nich smaczne i zdrowe przetwory, idealne na zimę, np. konfitury, nalewki, a także suszone owoce świetne na przekąskę, jako dodatek do owsianek, jaglanek, koktajli, czy jogurtu. Z liści morwy białej, które zbieramy w połowie maja przygotowuje się lecznicze napary. Ich stosowanie warto skonsultować z lekarzem prowadzącym. Jak przygotować napar? Wystarczy zalać około 2 g liści morwy białej 200 ml gorącej wody (ok. 98°C) i zaparzać przez około 5 minut

image
Prosto z natury

Syrop i nalewka z młodych pędów sosny – jak zrobić i na co pomagają?

Morwa biała – właściwości:

  • zmniejszanie stężenia cholesterolu we krwi,
  • redukcja wolnych rodników będących przyczyną starzenia się komórek organizmu,
  • wspieranie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych,
  • oczyszczanie organizmu z pasożytów,
  • działanie bakteriobójcze,
  • dostarczanie witamin z grupy B i witaminy C oraz ważnych składników mineralnych, jak: fosfor, potas, wapń, miedź, magnez, żelazo, cynk,
  • blokowanie powstawania białka, które powoduje rozwój choroby Alzheimera.

Podsumowując, morwa biała jest pomocna w profilaktyce wielu chorób, np. cukrzycy, miażdżycy czy Alzheimera. Najważniejszą właściwością morwy białej jest jednak obniżanie stężenia glukozy oraz cholesterolu we krwi i jednoczesne regulowanie poziomu cukru we krwi.

image

Morwa biała

FOTO: Envato Elements

Morwa biała na odchudzanie

Spożywanie morwy białej zmniejsza poczucie głodu (nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami), dlatego jest to roślina polecana osobom zmagającym się z nadwagą czy otyłością. Pomaga w zredukowaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki niej mniej cukrów jest wchłanianych przez jelita i ich mniejsza ilość przedostaje się do krwi.

Morwa biała – przeciwskazania

Nie powinny jej zażywać kobiety w ciąży i te karmiące dzieci oraz osoby uczulone na morwę. Diabetycy zażywający leki powinni skonsultować z lekarzem ilość spożywanej morwy.

Sok z morwy białej (za zywienie.abczdrowie.pl)

Składniki:

  • 1 kg owoców morwy białej,
  • 200 ml wody,
  • sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:

Owoce przekładamy do garnka, rozgniatamy je drewnianą łyżką i zalewamy wodą. Doprowadzamy zawartość do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Sito wykładamy gazą i przelewamy przez nie zawartość garnka, nie przecieramy owoców. Do soku dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Regularnie zdejmujemy pianę z powierzchni. Sok przelewamy do małych słoików lub butelek. Przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu.

 

Oprac. Angelka Drygas

Fot. envato elements

Źródło. izielnik.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 14:36