Nalewka z czosnku pomoże wesprzeć odporność i zwalczyć przeziębienie czy grypę. A wszystko dzięki prozdrowotnym właściwościom czosnku. Jako naturalny antybiotyk mobilizuje organizm do walki z wirusami. Zadziała przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo, ma także właściwości przeciwzakrzepowe. Z dawkowaniem nalewki należy uważać, bo jest to napój alkoholowy, warto więc zasięgnąć porady u lekarza.
Czosnek – na co pomoże?
Swoje wspaniałe właściwości bakteriobójcze czosnek zawdzięcza allicynie, dlatego może zahamować rozwój niektórych bakterii. Ponadto zawiera magnez, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, potas, selen, flawonoidy, olejki eteryczne. Spożywanie czosnku pomaga w infekcjach dróg oddechowych, łagodzi kaszel, zmniejsza ból gardła, udrażnia drogi oddechowe, ułatwia odkrztuszanie.
Jak przygotować nalewkę czosnkową?
Przepis na nalewkę czosnkową:
Składniki:
- 3 główki czosnku krajowego,
- 2 szklanki spirytusu.
Przygotowanie: Czosnek należy obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę, a następnie włożyć do słoika i zalać spirytusem. Miksturę zakręcamy i zostawiamy na 5 dni. Dobrze jest w trakcie tego czasu potrząsać co jakiś czas słoikiem. Po pięciu dobach całość odcedzamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 10 dni.
Nalewka z czosnku – jak stosować?
Jest kilka sposobów na spożywanie mikstury. Można kilka kropel nalewki połączyć z 125 ml mleka lub kefiru i pić trzy razy dziennie przez miesiąc. Po tym czasie robimy przerwę na dwa tygodnie. Druga metoda zaleca stopniowe zwiększanie dawki – kurację przeprowadzamy raz do roku, aż do wypicia całości. Pijemy nalewkę przed snem, dwie godziny po ostatnim posiłku. Pierwszego dnia – 8 kropli, drugiego – 12, trzeciego – 20, czwartego – 30, piątego – 40, szóstego – 50, siódmego zaś – 60 kropli. Nie m przeciwwskazań, aby pić nalewkę w podobny sposób jak inne nalewkowe trunki. Aby zlikwidować charakterystyczny zapach, warto przekąsić natkę pietruszki, jabłko, czy plasterek cytryny.
Nalewka z czosnku – kiedy jej nie stosować?
Nalewka z czosnku zawiera alkohol, a więc nie powinny jej pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby mające problemy z wątrobą, wrzodami żołądka, cierpiące na choroby przewlekle i przyjmujące leki.
Oprac. Angelika Drygas
Źródło: Poradnikzdrowie.pl
Fot. envato elements