StoryEditorGłóg w ogrodzie

Odwar z głogu na dobre ciśnienie! Poznaj recepturę!

20.09.2024., 08:00h

Dary natury to nie tylko bez, brzoza, pokrzywa czy mięta. Jest dużo więcej roślin, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Trzeba się jednak nauczyć, jak korzystać z tych dobrodziejstw. Nie inaczej jest z głogiem!

Spis treści:

Jak wyglądają owoce głogu?

Głóg – właściwości

Głóg – działanie

Odwar z głogu i przeciwwskazania

Przepis na herbatę z głogu

Głóg jest rośliną o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych, dlatego często bywa stosowany w medycynie naturalnej. W Polsce najczęściej występuje głóg dwuszyjkowy, jednoszyjkowy i odgiętodziałkowy.

Jak wyglądają owoce głogu?

Kulki głogu są ciemnoczerwone. Przypominają owoce dzikiej róży. Kwiaty natomiast mogą mieć barwę kremową, różową czerwoną. W niekonwencjonalnej medycynie można wykorzystać i owoce głogu, i kwiaty.  Owoce głogu są jadalne. Idealnie nadają się przygotowania jesiennych przetworów, jak konfitura, nalewki, odwary, czy napar.

 

Głóg – właściwości

To roślina zawierająca dużo związków aktywnych, flawonoidy (odpowiedzialne za działanie antyoksydacyjne i przeciwrodnikowe), luteolinę, beta-karoten, tokoferole, cholinę, olejki eteryczne, kwas fumarowy, szczawiowy, a nawet kwasy omega-3 i omega-6. W owocach znajdziemy także potas, fosfor, wapń, magnez i witaminę C.

Głóg – działanie

Głóg działa na układ krwionośnyzwiększając siłę skurczu mięśnia sercowego, by serce mogło sprawniej pompować krew. Do tego obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Co ciekawe, głóg uspokaja. Jeśli nie ma przeciwwskazań, to regularne przyjmowanie głogu może skutkować załagodzeniem duszności, co poprawia ogólny komfort życia i samopoczucie. Głóg wspiera także leczenie schorzeń dróg moczowych i oddechowych.

image
Naturalne metody

Jak zrobić syrop z lilaka – bzu pospolitego? Na co pomoże?

Odwar z głogu i przeciwwskazania

–  Głóg jest wyjątkową rośliną, gdyż jego kwiaty i owoce są chyba najlepszymi naturalnymi środkami na poprawę pracy serca i obniżenie ciśnienia. Zawarte w nich flawonoidy rozszerzają naczynia wieńcowe, poprawiają krążenie, działają ochronnie na mięsień sercowy, antyarytmicznie i przeciwmiażdżycowo. Stosowane regularnie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Słowo „regularnie” jest tutaj kluczowe – pamiętajcie, że by odczuć działanie głogu, należy stosować wyciągi z niego przez minimum kilka tygodni. Głóg wykazuje również działanie uspokajające i delikatnie przeciwlękowe, dlatego badany jest jego potencjał w leczeniu nerwicy i depresji. Owoce głogu można zbierać bardzo długo, dopóki się nie osypią lub nie zostaną zjedzone przez ptaki. Możecie je suszyć i mrozić. Z owoców najlepiej przygotować odwar lub nalewkę – napisała na profilu instagramowym Ziołowa Królowa.

Receptura pochodzi z profilu instagramowego ziolowa_krolowa

1 łyżkę rozdrobionych owoców zalewamy 1 szklanką wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzamy i opcjonalnie dodajemy miód. Szklankę naparu pijemy dwa razy dziennie.

Przeczytaj także: Ta babcina receptura wzmocni odporność całej rodziny!

Stosowanie głogu warto skonsultować z lekarzem, szczególnie osoby zażywające leki na serce lub preparaty na nadciśnienie, bo owoce mogą zwiększać działania niepożądane medykamentów. Przeciwwskazaniem może być nie tylko niskie ciśnienie krwi, niewydolność serca, ale także ciąża i karmienie piersią.

Przepis na herbatę z głogu

2 łyżeczki suszonych owoców głogu zalewamy szklanką wrzątku. Czekamy 15 minut. Przecedzamy i pijemy 2 razy dziennie.

Fot. envato elements

Źródło: ziolowa_krolowa/Instagram

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 08:02