Melisa to roślina, którą łatwo zasadzić w ogródku i korzystać z jej dobrodziejstwa niemal każdego dnia. Nadaje się także do uprawy w donicach. W jej liściach znajdują się cenne olejki eteryczne, którym melisa zawdzięcza słynne działanie uspokajające. Dla wielu osób napar z melisy pity każdego wieczoru to już niemal rytuał!
Melisa dobra na skołatane nerwy
Najbardziej znaną właściwością melisy jest ta związana z uspokojeniem. Kubek naparu tego zioła (wystarczy zalać świeże liście melisy wrzątkiem i chwilę odczekać) niweluje bezsenność, działa relaksująco, uspokaja. Wspiera leczenie bólu głowy, migreny, a nawet stanów depresyjnych.
Melisa a trawienie
Zioło to jest dobre dla układu pokarmowego, ponieważ działa rozkurczowo – likwidując wzdęcia, zaparcia, ból brzucha. Po kulinarnych szaleństwach warto wypić szklaneczkę naparu, aby nie dopuścić do bolesnych skurczy jelit. Melisa ponadto zadziała moczopędnie i wiatropędnie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci.
Inne właściwości melisy
Melisę można pić także:
- w trakcie infekcji wirusowych i bakteryjnych, ponieważ pomaga pozbyć się zapalenia, wspomaga także górne drogi oddechowe,
- niweluje bóle menstruacyjne, ze względu na działanie rozkurczające,
- melisa poprawia koncentrację oraz pamięć,
- zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy,
- płukanki z melisy są pomocne dla osób z przetłuszczającymi się włosami,
- melisa opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Domowy syrop z melisy (za napiecyku.pl)
Składniki:
- liście z około 15 dużych łodyg melisy lekarskiej, gdy łodygi nie są zdrewniałe, można ich użyć,
- 1 litr wody,
- 1 kg cukru lub 300 g miodu,
- sok z dużej cytryny.
Wykonanie:
Liście melisy opłukujemy letnią wodą i ugniatamy w dłoniach. Wrzucamy je do garnka, zalewamy litrem zimnej wody, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie podgrzewamy miksturę do temperatury 85 stopni Celsjusza. Na koniec dodajemy sok z cytryny i ponownie odstawiamy na kilka godzin. Następnie przecedzamy całość przez gęstą gazę, liście partiami kładziemy na gazie i dokładnie wyciskamy z nich nadmiar płynu. Liście wyrzucamy. Do wywaru dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy. Gotowy syrop rozlewamy do czystych słoiczków i starannie zakręcamy. Większą ilość syropu w słoikach można pasteryzować. Ten niepasteryzowany syrop można trzymać w lodówce około trzy tygodnie. Syrop jest smacznym i zdrowym dodatkiem do wody, lemoniady, deserów i lodów!
Nalewka z melisy na spirytusie
Składniki:
- kilkanaście całych gałązek melisy,
- pół litra spirytusu,
- pół litra wody,
- 250 g cukru.
Przygotowanie: myjemy melisę, odrywamy liście, wkładamy je do dużego słoja, a następnie rozcieńczamy pół litra spirytusu z 250 ml wody i zalewamy płynem liście melisy. Po trzech dniach odcedzamy nalewkę. Zagotowujemy 250 ml wody z cukrem, aż powstanie syrop. Studzimy go i mieszamy z alkoholem.
Nalewka z melisy pomoże się odprężyć, a do tego zadziała przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Ułatwia także trawienie. Nie mogą jej pić dzieci i kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Nie jest wskazana dla osób, które na stałe przyjmują leki lub cierpią na choroby przewlekłe.
Melisa – kiedy jej unikać?
Melisę mogą pić kobiety w ciąży (ale nie przed porodem), a nawet dzieci. Nie poleca się jej w trakcie karmienia piersią. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do picia melisy jest natomiast uczulenie. Melisa nie jest wskazana także co najmniej dwa tygodnie przed operacją i dwa kolejne tygodnie po zabiegu.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements
Przepis na nalewkę: poradnikzdrowie.pl