StoryEditorNa zdrowie!

Syrop z pokrzywy! Pij na zdrowie, zrób go już dziś!

06.06.2023., 10:51h
Pokrzywa to roślina, która powraca do łask. Wciąż poznajemy się na jej leczniczych właściwościach. Pomaga w infekcjach, wspiera terapię, niweluje objawy wielu schorzeń. Jak zrobić prozdrowotny syrop z tej rośliny?

Pokrzywa, zawiera całe mnóstwo witamin (np. C, A, K, z grupy B) i minerałów, jak: żelazo, mangan, cynk, potas, kwas foliowy. Ale to nie wszystko! Znajdziemy w niej przeciwutleniacze, a także chlorofil, dzięki któremu przeciwdziałamy niedokrwistości. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości żelaza. Pokrzywa pomaga zwiększyć poziom hemoglobiny i wspiera leczenie anemii. 

Syrop z pokrzywy – zwłaszcza dla kobiet

To specyfik, który pomaga wyregulować zaburzenia miesiączkowania, jest wskazany także w czasie starania się o zajście w ciążę (w jej trakcie czy podczas laktacji już nie), czy w infekcjach układu moczowego. Bardzo dobrze są znane właściwości kosmetyczne pokrzywy, szczególnie jeśli chodzi o przeciwdziałanie wypadaniu i przetłuszczaniu się włosów, poprawianie kondycji skóry i paznokci, wzmacnianie układu moczowego, zapobieganie infekcjom. Pokrzywa jest jak czyścik – usuwa toksyny z organizmu, a także niweluje opuchliznę np. nóg (dzięki niej zmniejszymy gromadzenie się wody).

Syrop z pokrzywy na przeziębienie

To zioło wzmacniające odporność. Ta właściwość jest przydatna w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy prawdziwego wzmocnienia i powinniśmy wspomagać układ immunologiczny. Ze względu na dużą zawartośc witaminy C pokrzywa wspiera chroni organizm przed działaniem patogenów.

Przepis na syrop z pokrzywy

Zbiory pokrzywy najlepiej zaplanować na maj, zanim zakwitnie. Wykorzystujemy młode listki. Roślinę zrywamy w rękawicach, w miejscach czystych, oddalonych od źródeł zanieczyszczenia.

Składniki:

  • 1 kg świeżych liści pokrzywy, najlepiej z górnych jej części,
  • 150 gramów cukru,
  • 1.5 litra wody,
  • sok z cytryny.

Wykonanie:

Pokrzywę myjemy i wkładamy do dużego garnka. Następnie zalewamy wodą i zagotowujemy. Pozostawiamy na wolnym ogniu na około godzinę. Po tym czasie odcedzamy całość, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy przez kilka minut, staje mieszając, aby cukier się rozpuścił. Tak przygotowany syrop przelewamy do butelek ze szczelną zakrętką, pasteryzujemy i chowamy w chłodne, ciemne miejsce. Syrop z pokrzywy można przechowywać do 6 miesięcy.

image
Korzystaj z mocy roślin

Pokrzywa to cud natury! Kiedy ją zbierać i na co pomaga?

Syrop z pokrzywy – przeciwwskazania:

  • cukrzyca,
  • nowotwory,
  • mięśniaki,
  • krwawienia z dróg rodnych,
  • przewlekłe choroby nerek,
  • czas po zabiegach chirurgicznych.
  • zbyt wysokie stężenie żelaza w organizmie.
image

Syrop z pokrzywy

FOTO: Envato Elements

Sok z pokrzywy – jak zrobić?

Z pokrzywy można zrobić także sok! Wystarczy umyte liście włożyć do blendera z wodą i zmiksować do momentu aż mieszanka nabierze jednolitej konsystencji. Napój przecedzamy przez sito i nalewamy do szklanego naczynia. Można wzbogacić go o cytrynę, miętę czy miód.

 

Oprac. Angelika Drygas

Fot. envato elements

Źródło i przepis na syrop: portal.abczdrowie.pl

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. czerwiec 2024 21:01