StoryEditorNatura pomaga

Szyszki sosny w syropie podreperują zdrowie! Poznaj przepis

06.12.2023., 14:00h
Natura jest skarbnicą zdrowia. Wystarczy wiedzieć, gdzie i po co sięgać, a można wydobyć z otaczającej nas przyrody to, co najlepsze dla człowieka i jego dobrej kondycji zdrowia. Sosna to drzewo, które ma sporo do zaoferowania, szczególnie w porze infekcyjnej!

Sezon jesienno-zimowy nazywany jest grypowym czy infekcyjnym. To właśnie w tym czasie organizm człowieka jest narażony na wirusy i bakterie, dlatego wtedy więcej chorujemy. Warto więc zadbać o odporność wszystkich członków swojej rodziny. W tym celu należy... zebrać szyszki! W następnym kroku pamiętajmy o odrzuceniu okazów uszkodzonych, pogryzionych lub zanieczyszczonych. Niech do syropu wpadną tylko te najzdrowsze części rośliny.

Naturalne sposoby na odporność

Sosna to drzewo, które rośnie w całym kraju. Dobrze jest wykorzystać jego prozdrowotny potencjał i sporządzić miksturę, która w znaczny sposób podniesie odporność i pomoże skrócić czas potencjalnej infekcji.

image

Szyszki sosny w syropie

FOTO: Envato Elements

Syrop z szyszek sosnowych

Jest bardzo słodki i przypomina miód. Przepisy na jego przyrządzenie pochodzą jeszcze z dawnych czasów. Syrop ułatwia odkrztuszanie, udrożnia drogi oddechowe i wspomaga detoksykację organizmu.

Właściwości zdrowotne syropu z szyszek:

  • wykrztuśne, 
  • przeciwbakteryjne, 
  • odkażające,
  • rozkurczowe,
  • pobudzające trawienie.

Syrop z szyszek sprawdzi się zatem w czasie infekcji, grypy czy zapalenia krtani. Jest wskazany do spożywania profilaktycznego w celu podniesienia odporności. Syrop dodaje energii i witalności życiowej, w dużej mierze dzięki obecności cukrów. Przyda się osobom, które cierpią na chroniczne uczucie zmęczenia. Syrop zawiera witaminę C, sole mineralne, które wzmacniają kości, przeciwutleniacze oraz żywicę działającą przeciwmiażdżycowo.

image
Czarny bez w domu

Sok i syrop z owoców czarnego bzu – w sam raz na infekcje!

Syrop z szyszek sosnowych – jak pić?

W celu wzmocnienia układu immunologicznego łyżeczkę syropu można dodawać do herbatki lub wody z cytryną. W przypadku dzieci warto skonsultować się pediatrą. W czasie choroby te ilości można zwiększyć do 3 łyżeczek na dzień.

Syrop z szyszek sosnowych – przepis

Składniki:

szyszki sosny – 1 kg,

cukier – 1 kg.

Wykonanie:

Szyszki najlepiej zbierać w maju i czerwcu, wybieramy drzewa oddalone od szosy, fabryk i zanieczyszczeń. Szyszki moczymy w letniej wodzie, aby pozbyć się zabrudzeń. Odcinamy drewniane ogonki, szyszki kroimy i przekładamy do słoików. Zasypujemy je cukrem i mieszamy, aby cukier rozniosł się po całości. Słoiki lekko zakręcamy i stawiamy w miejscu, gdzie dochodzi słońce. Każdego dnia należy potrząsnąć zawartością. Po 2-3 tygodniach syrop trzeba odcedzić do innych butelek lub słoików. Przechowujemy go w chłodnym i suchym miejscu.

Szyszki sosny w syropie

Składniki:

  • szyszki sosny – 200 g,
  • cukier – 100 g,
  • woda – 100 ml.

Wykonanie: 

Szyszki sosny należy zblanszować czterokrotnie, zmieniając za każdym razem wodę. Następnie robimy prosty syrop z wody oraz z cukru i gotujemy w nim szyszki na małym ogniu przez mniej więcej 2 godziny. Gdy szyszki będą gotowe, syrop zmieni kolor na ciemnobrązowy. Przecedzamy szyszki, przekładamy je do słoika i zalewamy gotowym syropem. Mikstura nadaje się do pasteryzowania. 

Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej" (za kuchnia.wp.pl).

Oprac. Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 19:09