Sezon jesienno-zimowy nazywany jest grypowym czy infekcyjnym. To właśnie w tym czasie organizm człowieka jest narażony na wirusy i bakterie, dlatego wtedy więcej chorujemy. Warto więc zadbać o odporność wszystkich członków swojej rodziny. W tym celu należy... zebrać szyszki! W następnym kroku pamiętajmy o odrzuceniu okazów uszkodzonych, pogryzionych lub zanieczyszczonych. Niech do syropu wpadną tylko te najzdrowsze części rośliny.
Naturalne sposoby na odporność
Sosna to drzewo, które rośnie w całym kraju. Dobrze jest wykorzystać jego prozdrowotny potencjał i sporządzić miksturę, która w znaczny sposób podniesie odporność i pomoże skrócić czas potencjalnej infekcji.
Syrop z szyszek sosnowych
Jest bardzo słodki i przypomina miód. Przepisy na jego przyrządzenie pochodzą jeszcze z dawnych czasów. Syrop ułatwia odkrztuszanie, udrożnia drogi oddechowe i wspomaga detoksykację organizmu.
Właściwości zdrowotne syropu z szyszek:
- wykrztuśne,
- przeciwbakteryjne,
- odkażające,
- rozkurczowe,
- pobudzające trawienie.
Syrop z szyszek sprawdzi się zatem w czasie infekcji, grypy czy zapalenia krtani. Jest wskazany do spożywania profilaktycznego w celu podniesienia odporności. Syrop dodaje energii i witalności życiowej, w dużej mierze dzięki obecności cukrów. Przyda się osobom, które cierpią na chroniczne uczucie zmęczenia. Syrop zawiera witaminę C, sole mineralne, które wzmacniają kości, przeciwutleniacze oraz żywicę działającą przeciwmiażdżycowo.
Syrop z szyszek sosnowych – jak pić?
W celu wzmocnienia układu immunologicznego łyżeczkę syropu można dodawać do herbatki lub wody z cytryną. W przypadku dzieci warto skonsultować się pediatrą. W czasie choroby te ilości można zwiększyć do 3 łyżeczek na dzień.
Syrop z szyszek sosnowych – przepis
Składniki:
szyszki sosny – 1 kg,
cukier – 1 kg.
Wykonanie:
Szyszki najlepiej zbierać w maju i czerwcu, wybieramy drzewa oddalone od szosy, fabryk i zanieczyszczeń. Szyszki moczymy w letniej wodzie, aby pozbyć się zabrudzeń. Odcinamy drewniane ogonki, szyszki kroimy i przekładamy do słoików. Zasypujemy je cukrem i mieszamy, aby cukier rozniosł się po całości. Słoiki lekko zakręcamy i stawiamy w miejscu, gdzie dochodzi słońce. Każdego dnia należy potrząsnąć zawartością. Po 2-3 tygodniach syrop trzeba odcedzić do innych butelek lub słoików. Przechowujemy go w chłodnym i suchym miejscu.
Szyszki sosny w syropie
Składniki:
- szyszki sosny – 200 g,
- cukier – 100 g,
- woda – 100 ml.
Wykonanie:
Szyszki sosny należy zblanszować czterokrotnie, zmieniając za każdym razem wodę. Następnie robimy prosty syrop z wody oraz z cukru i gotujemy w nim szyszki na małym ogniu przez mniej więcej 2 godziny. Gdy szyszki będą gotowe, syrop zmieni kolor na ciemnobrązowy. Przecedzamy szyszki, przekładamy je do słoika i zalewamy gotowym syropem. Mikstura nadaje się do pasteryzowania.
Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej" (za kuchnia.wp.pl).
Oprac. Angelika Drygas
fot. envato elements