Spis treści:
Dlaczego drugie śniadania są ważne?
Babeczki jaglane ze szpinakiem
Na drugie śniadanie można zaplanować wiele kolorowych przekąsek pełnych witamin. Choć takie menu można kojarzyć się z dużą ilością spędzonego czasu w kuchni, warto wypróbować te przepisy, które nie generują zbyt dużego wysiłku, a jednocześnie gwarantują dania smaczne i zarazem zdrowe. Aby wzmocnić organizm dziecka na jesień, warto zadbać o zbilansowaną dietę. Odporność podniesie podaż kiszonek i fermentowanych produktów mlecznych, które wspierają pracę jelit. Dieta dziecka powinna być różnorodna – pełna warzyw i owoców, kasz i pełnowartościowych produktów. Dobrze jest ograniczyć spożycie cukru – to źródło stanu zapalnego, przewlekłych chorób, osłabienia odporności, czy infekcji grzybiczych. Pamiętajmy o zapotrzebowaniu na białko, żelazo, wapń, witaminy D, B6 i C. Warto dostarczać je w zróżnicowanych posiłkach. Do diety należy włączyć produkty pełnoziarniste, orzechy, produkty mleczne, mięso i jajka. Trzeba zadbać również o dostateczną ilość warzyw i owoców.
Dlaczego drugie śniadania są ważne?
Drugie śniadania są dla ucznia niezwykle ważne, ponieważ mają dostarczyć odpowiednią dawkę energii i zasilić mózg. Nie może zabraknąć pełnoziarnistych zbóż – dzięki którym dziecko ma więcej siły do nauki i zabawy. Warto skorzystać z trzech receptur na szybkie dania na wynos w ramach I edycji kampanii promocyjno-edukacyjnej „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe”.
Babeczki jaglane ze szpinakiem
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)
Składniki (na 12 porcji):
- 200 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 1 średnia szalotka
- 300 g szpinaku
- 4 jajka
- 200g twarogu
- 100 g startego sera
- ½ szklanki śmietany
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Kaszę należy wypłukać i wsypać do rondelka. Zalać ją 500 ml wody i gotować do miękkości. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i wraz z umytym szpinakiem dusimy na maśle, na rozgrzanej patelni. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka trzeba roztrzepać w misce, dodać pokruszony twaróg, starty ser, śmietanę. Wszystko mieszamy i dodajemy ugotowaną kaszę oraz szpinak i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, mieszamy wszystko. Następnie wykładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Pieczemy bezpośrednio w silikonowych foremkach (pamiętając o ich natłuszczeniu) lub w papierowych papilotkach do babeczek, w temperaturze 180 stopni C, około 20 - 25 minut.
Przeczytaj także: 5 pomysłów na proteinowe śniadania dla każdego
Fritatta z kukurydzą
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)
Składniki (4-6 porcji):
- 1 średnia czerwona papryka
- słoik kukurydzy konserwowej (220 g po odsączeniu)
- ½ szklanki śmietany 18%
- 80 g świeżego szpinaku baby
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 8 jajek
- ½ szklanki startego sera
- szczypta soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm należy wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kukurydzę trzeba odsączyć z zalewy, a paprykę pokroić w grubą kostkę. Wbijamy jajka do miski i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy śmietanę, olej, starty ser. Mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Wszystko należy doprawić solą i pieprzem, można też dodać swoje ulubione zioła. Całość należy wymieszać i przełożyć do foremki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 15 - 18 minut.
Owsiane batoniki
(przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga parentingowego Raczkujac.pl)
Składniki (8 porcji):
- 1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)
- 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
- 1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g)
- 1 łyżka miodu (20 g)
- opcjonalnie szczypta cynamonu
- garść malin lub jagód (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę jabłka (ok. 2 dużych jabłek) dusimy aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Do ostudzonego musu dodajemy miód. Mus łączymy z pozostałymi składnikami (płatkami, masłem orzechowym, owocami) i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do małego naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego), wyłożonego papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika (funkcja góra-dół) i pieczemy przez ok. 25 minut.
Źródło i fot. Materiały prasowe – Kampania „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”
fot. główne: envato elements